fbpx
NaslovnicaGlavna vijestĐukanović: Nova vlast treba da poboljša investicioni ambijent

Đukanović: Nova vlast treba da poboljša investicioni ambijent

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nova vlast treba da poboljša investicioni ambijent i da dovede nove investitore, a da sačuva one koje je prethodna vlast dovela, kazao je predsjednik države Milo Đukanović.

On je rekao da je apsolutno neodgovorna vlast mogla da učini to da jedan reprezentativni dio crnogorske turističke ponude, kao što je Kraljičina plaza, postane ravan ruglu, da Crna Gora izgubi investitora i da se dovede u pitanje ostvarivanje projekcije Crne Gore kao konkurentne i prestižne turističke destinacije na Mediteranu.

Đukanović je, nakon posjete Bijelom Polju, na pitanje kako povratiti povjerenje stranih investitora, kazao da je ubijeđen da će u tom gradu biti jedna zavidna zajednica i domaćih i stranih investitora koja će doprinositi da se realizuju strateški razvojni prioriteti Bijelog Polja i tog dijela Crne Gore.

“Kada zemlja ima reputaciju jedne balkanske nestabilne zemlje, kakva je Crna Gora i kakva je svaka zemlja na Zapadnom Balkanu, onda mi se čini da je imperativ uspostaviti pouzdaniju stabilnost, jer iskustvo nas uči da nema razvoja u nestabilnoj sredini”, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, trebalo je pojačati utisak o stabilnosti da bi se dobila interesovanja i domaćih i stranih investitora.

“Došli smo do takve faze razvoja gdje smo sa ponosom isticali da su, poslije sticanja nezavisnosti, dugo vremena direktne strane investicije u crnogorskom bruto-društvenom proizvodu (BDP) činile između 18 i 19 odsto”, kazao je Đukanović.

On je naveo da je Crna Gora, zahvaljujući tome, dobila neke od najvrednijih projekata u ukupnoj istoriji države.

“Dobili smo podmorski energetski kabl vrijedan milijardu EUR, do 1. novembra dobijamo prvu dionicu autoputa vrijednu gotovo milijardu EUR, dobili smo Porto Montenegro vrijedan preko 700 miliona EUR, Porto Novi preko 800 miliona EUR, Lušticu na kojoj se grade kapaciteti vrijedni preko milijardu EUR”, naveo je Đukanović.

To, kako je kazao, govori o tome da je Crna Gora uspjela da ubijedi investitore da je zemlja stabilnosti i u kojoj mogu povratiti uloženi kapital, navodeći da nema važnijeg kvalifikativa uspješnosti jedne državne politike od toga.

Đukanović je rekao da se, zahvaljujući direktnim stranim investicijama, u Crnoj Gori vrlo dinamično odvijao proces poboljšanja životnog standarda.

On je podsjetio da je 2006. godine prosječni životni standard građanina Crne Gore činio 36 odsto prosječnog životnog standarda građanina Evropske unije (EU), a da je na kraju 2019. godine to bilo 50 odsto.

“Za 13 godina savladali smo 14 stepenika. Još smo na 50 odsto, ubjedljivo smo najbolji u regionu, ali smo veoma zaostali za Evropom, i potrebno je da savladamo još 50 stepenika da bismo dostigli projektovani cilj – životni standard građanina Evrope 21. vijeka”, poručio je Đukanović.

On smatra da u takvoj situaciji nema važnijeg zadatka nego čuvati investitore.

“Bez investitora ne može se nijedna zemlja razvijati, posebno ona zemlja koja je ovoliko dugo, zajedno sa balkanskim državama, zaostajala u razvoju”, naveo je Đukanović.

On je rekao da promjena vlasti treba da doprinese demokratskom dinamizmu u svakom društvu.

“Promijenjena je vlast, ali to ne znači da svaka nova vlast treba da rastjera investitore. Nova vlast treba da poboljša investicioni ambijent i da dovede nove investitore, a da sačuva one koje je prethodna vlast dovela”, kazao je Đukanović.

On je rekao da je Crna Gora, kroz učešće renomiranih investitora i turističkih i hotelskih brendova, počela da dobija novi imidž.

“Za mene je uvijek bilo pitanje ostajemo li sa imidžom prosječne jadranske turističke destinacije ili imamo kapacitet za više. Mislim da smo kroz razvoj, o kojem sam govorio, pokazali da imamo kapacitet za više”, smatra Đukanović.

On je naveo da Crna Gora nije iskoristila ni dio turističkih potencijala.

“Mi smo se tek sad okrenuli da valorizujemo kapacitete kontinentalnog dijela, da bismo stvorili uslove da Crna Gora bude turistička destinacija 365 dana, da se otvaraju nova radna mjesta, da se ubira prihod. Poslednje što nam je trebalo u ovom trenutku je da nas napusti jedan partner, a nova vlast je upravo do toga dovela”, kazao je Đukanović.

Aman, kako je rekao, ove godine ne otvara Sveti Stefan i Miločer.

“Vjerujem da ste imali prilike da vidite na šta liči sada najreprezentativniji dio crnogorske obale, Kraljičina plaža, na kojoj nam je zavidio čitav svijet”, naveo je Đukanović.

On je rekao da je Morsko dobro u svakoj državi državno dobro, i da time raspolaže država, koja odlučuje kako će valorizovati koji dio tog dobra.

“Apsolutno neodgovorna vlast je mogla samo da učini to da postane jedan reprezentativni dio naše turističke ponude ravan ruglu, da izgubimo investitora i da dovedemo u pitanje ostvarivanje projekcije Crne Gore kao konkurentne i prestižne turističke destinacije na Mediteranu”, ocijenio je Đukanović.

On je kazao da se nada da to ne moraju biti trajni gubici i da će se stvarati uslovi da se neodgovorne vlasti zamijene odgovornim vlastima koje će nastaviti da pametno i održivo valorizuju razvojne resurse Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije