fbpx
NaslovnicaMINA BusinessĐukanović dobitnica nagrade iz oblasti nosive umjetnosti

Đukanović dobitnica nagrade iz oblasti nosive umjetnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Docent doktor Milena Đukanović, sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG), dobitnica je nagrade BigSEE Fashion Design Award Winner 2021 iz oblasti nosive umjetnosti.

Nagradu dodjeljuje slovenačko udruženje Zavod Big – Centar za kreativnu ekonomiju u jugoistočnoj Evropi.

Iz UCG je saopšteno da je nagrada došla kao rezultat rada na inovativnom projektu Dizajn 3D štampanog nakita, kojim je Đukanović rukovodila u prošloj godini uz finansijsku podršku Ministarstva nauke.

“Riječ je o kolekciji nakita Pop and Op Art koji je inspirisan pop art bojama u trodimenzionalnom radu čuvenog umjetnika Victora Vasarelya”, navodi se u saopštenju.

Ta kolekcija 3D štampanog nakita je prikazana i na nedavno održanoj nedjelji nakita u Minhenu, među 200 prihvaćenih radova moderne umjetnosti koji dolaze iz cijelog svijeta.

Đukanović će nagradu svečano dobiti na festivalu arhitekture, koji bi trebalo da se održi od 20. do 21. maja ukoliko bude dozvoljavala epidemiološka situacija, ili alternativno 14. i 15. oktobra.

“Big SEE nagrađeni projekti pokazuju ne samo kreativna postignuća učesnika već i doprinos gradu, državi i čitavoj jugoistočnoj Evropi, čime se ujedno i podiže rejting kreativne djelatnosti u Crnoj Gori” naveli su iz UCG.

Pored te kolekcije, Đukanović je rukovodila realizacijom kolekcije MiAn 3D štampanih mašnica, koja je prošle godine podržana od Creative Montenegro projekta i Ministarstva kulture.

Najčitanije