Naslovnica MINA Business Državni dug bez opština i garancija 2,95 milijardi

Državni dug bez opština i garancija 2,95 milijardi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Državni dug je na kraju juna iznosio 2,95 milijardi EUR, što je 61,4 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu, pokazuju podaci iz novog izvještaja Ministarstva finansija.

Ovaj iznos ne obuhvata dug opština od oko 150 miliona EUR, sa kojom državni dug čini iznos javnog duga, kao ni potencijalne obaveze zbog izdatih garancija, pišu Vijesti.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je krajem juna saopštila da javni dug Crne Gore sa garancijama iznosi 79 odsto BDP-a i da je veoma visok.

Ukupan državni dug na kraju juna iznosio je 3,13 milijardi EUR, ali zbog postojanja državnih depozita od 184 miliona njegov neto iznos je 2,95 milijardi.

Neto državni dug je u odnosu na kraj marta povećan za 24 miliona EUR. U ovom periodu spoljni državni dug je smanjen sa 2,8 milijardi na 2,62 milijarde.

Ovo smanjenje nastalo je zbog smanjenja duga po osnovu eurobond obveznica za 170 miliona EUR. Ovaj dug je plaćen tako što je država smanjila svoje depozite sa 253 miliona na 184 miliona, kao i djelimično po osnovu zaduženja na domaćem tržištu obveznica od 142 miliona EUR.

Zbog ovih zaduženja domaći državni dug povećan je 378 na 511 miliona EUR.

U periodu od aprila do juna država je za kamate na ranija zaduženja platila 34 miliona EUR.

Do kraja juna je za gradnju dionice autoputa Podgorica – Mateševo iz kredita kineske Eksim banke povučeno 583 miliona EUR, što je 12 miliona više nego na kraju marta.

Novac se povlači u dolarima, a Ministarstvo u državni dug računa cifru prema kursu eura na posljednji dan u tom kvartalu.

Od ukupnih državnih zaduženja uračunatih u javni dug 79,5 odsto je u eurima, 19,34 odsto novca je uzeto u dolarima, a 1,16 odsto u ostalim valutama.

Iznos u dolarima postepeno raste zbog povlačenja novca iz kredita iz kineske Eksim banke, pa iznos državnog duga značajno zavisi i od odnosa američke i evropske valute.

Sa fiksnom kamatom uzeto je 75 odsto državnog duga, a 25 odsto je sa varijabilnom kamatom. Od ukupnog duga 83,6 odsto je spoljni dug, a 16,4 odsto duga odnosi se na potraživanja kompanija i pojedinaca iz Crne Gore.

Najčitanije