fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDPS: Digitalizacija sigurnim koracima ide unazad

DPS: Digitalizacija sigurnim koracima ide unazad

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Digitalizacija i digitalna transformacija riječi su koje često ponavljaju predstavnici Vlade, ali se u praksi dešava da ono što je odavno digitalizovano gubi upotrebu, ocijenili su iz Komisija za inovacije Demokratske partije socijalista (DPS).

„Postavlja se pitanje gdje smo u tom procesu digitalne transformacije godinu nakon što je nacionalističko-klerikalna družina amatera preuzela vlast“, navodi se u saopštenju.

Iz DPS-a su podsjetili da je digitalna transformacija proces koji je davno počeo donošenjem prve Strategije razvoja informacionog društva, još 2003. godine, kojom je Vlada opredijelila strateški pravac puta digitalizaciji i čiju realizaciju je sprovodila u kontinuitetu u saradnji sa ICT sektorom, institucijama i međunarodnim organizacijama.

Napravljen je, kako su podsjetili, značajan pomak u prethodnom periodu u razvoju infrastrukture, interoperabilnosti, elektronskog identiteta, elektronskog potpisa, e-zdravstva, e-obrazovanja, e-socijalnog kartona, elektronskih javnih nabavki, e-demokratije i na polju otvorenih podataka.

Iz DPS-a su dodali da je u procesu pridruživanja EU, među prvim otvorenim poglavljima, Crna Gora 2014. godine otvorila pregovaračko poglavlje 10 – Informaciono društvo i mediji, dok je pregovaračko poglavlje 25 – Nauka i istraživanje otvoreno i privremeno zatvoreno još 2012.

„Prethodne Vlade su bile posvećene digitalnom razvoju i modernizaciji javne uprave sa ciljem da ona bude otvorena, transparentna, interoperabilna i dostupna svim građanima. Gdje smo danas? Crna Gora je pored svih napora došla u situaciju da se građani obavezuju i pozivaju da tradicionalno podnose zahtjeve, i pored pandemije i rizika okupljanja“, rekli su iz DPS-a.

Oni su naveli da je odgovor zašto se ispunjavaju obrasci za ostvarivanje prava na dječiji dodatak neposredno na šalterima, a ne koriste podaci iz baza podataka koji već postoje, crnogorska javnost brzo dobila zbog toga što ova Vlada želi da nametne etničku pripadnost po mjerilima zacrtanih ciljeva.

„Ova Vlada ima jasan cilj da nas uvede u duboku nepismenost, a digitalna nepismenost je važan dio njihovog plana kako bi unazadili Crnu Goru na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU i tako je žrtvovali za interese drugih država“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Đinović u četvrtfinalu EP u Beogradu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski bokser Tomislav Đinović plasirao se u četvrtfinale seniorskog prvenstva Evrope...