fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar pao treću sedmicu zaredom

Dolar pao treću sedmicu zaredom

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta pala je i prošle sedmice, treće zaredom, dok je kurs jena dostigao najviši nivo prema dolaru u zadnje dvije sedmice.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice 0,82 odsto, na 96,451 bod, prenosi SEEbiz.

Dolar je tako zabilježio najveći sedmični pad prema korpi najvažnijih svjetskih valuta u zadnjih mjesec.

Kurs eura prema dolaru prošle sedmice porastao je 0,28 odsto, na 1,1281 USD.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara pala je 0,29 odsto, na 107,19 jena (JPY). To je najviši kurs jena u zadnje dvije sedmice.

Jen jača jer se s rastom broja novozaraženih od Covida-19 u svijetu, na međunarodnim deviznim tržištima protekle sedmice ulagalo u sigurnije valute poput japanske.

Naime, podaci o broju zaraženih od Covida-19 u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) svakoga dana probijaju novih rekord. Samo u petak bilo je zaraženo čak 69 hiljada osoba.

Sada je u SAD-u broj zaraženih koronavirusom premašio tri miliona te je tako sada svaki stoti Amerikanac zaražen. Pritom u nizu saveznih država – u Kaliforniji, Ajdahu, Misuriju, Montani, Oklahohomi, Teksasu i na Havajima brojka zaraženih doseže najviše nivoe zabilježene u jednom danu.

Novih skokova broja zaraženih ima i u azijsko-pacifičkim gradovima za koje se prije mislilo da su uspjeli obuzdati pandemiju, poput Tokija, Hong Konga i Melburna.

“Zabrinutosti oko ekonomskog oporavka ulagače nagone da kupuju sigurniju imovinu poput jena i zlata”, naveo je tržišni analitičar iz Western Union Business Solutionsa, Joe Manimbo.

S druge strane, status dolara kao sigurne valute nagrizao je neočekivani pad proizvođačkih cijena u junu u SAD-u 0,2 odsto, što je pokazatelj koji govori kako se najveća svjetsk ekonomija teško bori s posljedicama zatvaranja zbog pandemije.

Padu dolara doprinijela je i u objavljena informacija iz firme Gilead Sciences da uznapredovala klinička studija pokazuje da njen antivirusni lijek remdesivir smanjuje rizik od smrti i znatno poboljšava stanje najteže oboljelih pacijenata od Covida-19.

Kineski juan ojačao je jedan odsto prema dolaru, na 7,0039 juana (CNY) za dolar, što je blizu njegovog najvišeg nivoa u zadnja četiri mjeseca, a rezultat je snažnog uzleta cijena dionica na kineskim berzama, na najviši nivo u zadnjih pet godina.

Investitori su tako zanemarili diplomatske napetosti između Vašingtona i Pekinga, fokusiravši se na poboljšanje kineske ekonomske situacije i njen atraktivan tehnološki sektor.

Najčitanije

ambasador

Kineski Tajvan

Autorski tekst ambasadora Kine u Crnoj Gori, Fan Kuna Kada je riječ o kineskom ostrvu...