fbpx

Dolar oslabio

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošle sedmice oslabio prema korpi valuta, najviše prema euru i britanskoj funti, jer su ulagači optimistični u vezi sa trgovinskim odnosima između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, pa su skloniji rizičnijim investicijama.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice 0,7 odsto, na 97,06 bodova, prenosi SEEbiz.

Pritom je kurs eura prema dolaru porastao 0,8 odsto, na 1,1175 USD.

U odnosu na japansku valutu, kurs dolara ostao je gotovo nepromijenjen, na 109,4 jena (JPY).

Optimizam u vezi trgovinskih odnosa SAD-a i Kine oslabio je potražnju za valutama-utočištima poput jena i dolara, međutim trgovanje je prošle sedmice bilo prigušeno zbog praznika.

Peking je u četvrtak poručio kako često komunicira s Vašingtonom u vezi sa zvaničnim potpisivanjem prve faze trgovinskog sporazuma, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump rekao da će s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom upriličiti svečano potpisivanje sporazuma.

Iako je već prije rečeno da je sporazum postignut i da će biti potpisan početkom januara, nove poruke dodatno su ohrabrile ulagače.

Prema dogovoru, Vašington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

To bi, kako se nadaju ulagači, trebalo zaustaviti trend usporavanja rasta dvije najveće svjetske ekonomije.

„Dolar je oslabio zbog jačanja sklonosti prema riziku na globalnim tržištima dionica jer ulagači očekuju američko-kineski sporazum, što dolazi u vrijeme ekspanzivne monetarne politike i slabe inflacije”, pišu analitičari firme Action Economics u osvrtu na situaciju na tržištima.

U takvim okolnostima na dobitku je bila i funta, čija je cijena nakratko dostigla najviši nivo u sedmici prema dolaru, od 1,3078 USD.

Podršku funti pružila je izjava predsjednice Evropske komisije (EK), Ursule von der Leyen da će Evropska unija možda morati da pomakne krajnji rok za razgovore o novom trgovinskom sporazumu s Britanijom.

Najčitanije

Rad SDT-a karakterišu selektivnost, netransparentnost i revanšizam

Podgorica, (MINA) – Funkcionisanje Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u posljednje vrijeme karakterišu revanšizam, selektivnost...