fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar ojačao prema korpi valuta drugu sedmicu zaredom

Dolar ojačao prema korpi valuta drugu sedmicu zaredom

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je ove sedmice porastao, druge uzastopno, jer ulagači očekuju da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), početi da ukida monetarne podsticaje privredi do kraja godine.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je 0,6 odsto na 93,2 bodova, blizu najviše vrijednosti u tri sedmice.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti ostao gotovo nepromijenjen na 109,95 jena (JPY), prenosi Hina.

Američka valuta je ojačala u odnosu na evropsku, 0,7 odsto, pa je cijena eura skliznula na 1,173 USD.

Najveći sedmični dobitak dolara od polovine avgusta zahvaljuje se očekivanjima ulagača da će čelnici Fed-a, na sjednici naredne sedmice, otvoriti raspravu o smanjenju mjesečnih iznosa za kupovinu obveznica.

Situacija na američkom tržištu rada postupno se poboljšava, dok se inflacija kreće iznad pet odsto, što znači da bi Fed uskoro mogao početi da smanjuje podsticaje.

Analitičari nijesu saglasni hoće li Fed to najaviti već na sjednici naredne sedmice ili u novembru, no većina smatra da će smanjenje iznosa za kupovinu obveznica početi ove godine.

„Sumnjamo da će Fed izaći s planom smanjenja kupovine imovine, no nove procjene mogle bi dati neke naznake kako će reagovati, s obzirom na inflacione pritiske. Smatramo da će inflacija u SAD-u ostati povišena duže nego što Fed i ulagači trenutno očekuju, što će podržavati prinose na američke obveznice, a time i jačanje dolara”, piše ekonomista u firmi Capital Economics, Jonathan Petersen, u osvrtu na situaciju na tržištu.

Investitore je u četvrtak prijatno iznenadio podatak iz američke maloprodaje o rastu prometa u avgustu 0,7 odsto u odnosu na jul, posebno zato jer su analitičari očekivali pad 0,8 odsto.

Uz to, istraživanje ogranka Fed-a u Filadelfiji o poslovnoj klimi takođe je pokazalo značajnije poboljšanje.

“Podaci iz američke maloprodaje potvrdili su očekivanja većine na tržištu da će Fed početi razmatrati postupno usporavanje kupovine obveznica do kraja ove godine”, napisali su u bilješci analitičari Commerzbanka.

Osim sjednice Fed-a, naredne sedmice u fokusu ulagača biće i sjednice japanske i britanske centralne banke.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije