fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDobri rezultati u oblasti javnih nabavki

Dobri rezultati u oblasti javnih nabavki

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dobri rezultati u okviru pregovaračkog poglavlja pet, koje se odnosi na javne navalke, treba da budu dodatni impuls dinamizaciji aktivnosti na planu ispunjenja preostalih obaveza u ostalim poglavljima koja čine klaster Temeljna prava.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade je saopšteno da je danas održana konstitutivna sjednica Radne grupe za poglavlje Javne nabavke na kojoj su sumirani dosadašnji rezultati i razgovarano o dinamici realizacije preostalih obaveza u pravcu ispunjenja završnih mjerila iz tog poglavlja.

Šefica Radne grupe za to poglavlje, Jelena Jovetić, kazala je da je tokom prethodnog perioda napravljen iskorak u regulatornom i konceptualnom dijelu, te da Crna Gora u ovoj oblasti ima zaokružen legislativni okvir koji je usaglašen sa evropskim zakonodavstvom.

To se, kako je navela, najbolje vidi kroz donošenje i primjenu zakona o javnim nabavkama i o javno-privatnom partnerstvu, kao i kroz pokretanje sistema elektronskih javnih nabavki.

Jovetić je podsjetila da je Vlada nedavno usvojila Strategiju za unapređenje politike javnih nabavki i javno-privatnog partnerstva za period do 2025. godine, sa prvim Akcionim planom.

Ona je rekla da očekuje da će primjena tog dokumenta osigurati izgradnju održivog, efektivnog i efikasnog sistema javnih nabavki i javno-privatnog partnerstva.

Jovetić je kazala da elektronske javne nabavke predstavljaju važan instrument za unapređenje efikasnosti procesa javne nabavke robe, usluga i radova, koji će voditi ostvarivanju ušteda u javnom sektoru.

„Glavni cilj uvođenja elektronskog sistema javnih nabavki je dobiti što veću vrijednost za novac kao i postići bolje rezultate u pogledu društvenih i drugih ciljeva javnih politika povećavajući pritom efikasnost javne potrošnje. Zbog toga je naš zadatak da i u narednom periodu nastavimo da ostvarujemo dobre rezultate na ovom polju“, poručila je Jovetić.

Radna grupa za poglavlje pet formirana je u oktobru ove godine i ima 16 članova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije