fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDepoziti i likvidna aktiva na istorijski maksimalnim nivoima

Depoziti i likvidna aktiva na istorijski maksimalnim nivoima

Podgorica, (MIINA-BUSINESS) – Banke u Crnoj Gori su likvidne i solventne, a sve mjere Centralne banke (CBCG), kreirane u cilju ublažavanja posljedica pandemije po građane i privredu, realizovane su efikasno, ocijenjeno je na sastanku predstavnika vrhovne monetarne institucije i poslovnih banaka.

Iz CBCG je saopšteno da su depoziti, od početka godine, porasli oko 600 miliona EUR i sada iznose skoro četiri milijarde EUR, što je istorijski maksimum.

„Ovakav trend potvrđuje očuvano povjerenje u bankarski sistem, ali i u rad regulatora. Likvidna aktiva, u iznosu od skoro 1,5 milijardi EUR, takođe je na istorijski maksimalnom nivou“, saopšteno je na sastanku.

Negativna posljedica pandemije na poslovanje banaka ogleda se u, kako je saopšteno, blagom rastu NPL-a, koji je, ipak, zahvaljujući mjerama koje je CBCG blagovremeno implementirala, ograničen.

Guverner CBCG Radoje Žugić kazao je da je zadovoljan takvim rezultatima poslovanja banaka, koji su još značajniji ako se imaju u vidu uslovi u kojima su oni ostvareni, odnosno pandemija koronavirusa, kao i činjenica da su banke paralelno učestvovale u procesu procjene kvaliteta aktive (AQR), što je bio veoma zahtjevan projekat koji je iziskivao značajno angažovanje kapaciteta u bankama.

Žugić je kazao da će odgovoran pristup CBCG, pažljivo praćenje izazova i blagovremeno reagovanje na rizike biti, kao i do sada, usmjereni ka jačanju i očuvanju stabilnosti bankarskog, odnosno ukupnog finansijskog sistema.

On je dodao da je, u tom pravcu, neophodan nastavak intenzivne saradnje sa bankama.

Radni sastanak guvernera CBCG i predstavnika banaka bio je prilika i za razgovor o aktivnostima na primjeni Zakona o kreditnim institucijama.

“Dogovorena je još intenzivnija komunikacija regulatora i banaka, kako bi se prevazišli eventualni izazovi sa kojima se banke suočavaju po ovom pitanju”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije