fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrnogorske kompanije se predstavile na video forumu

Crnogorske kompanije se predstavile na video forumu

Peking, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska turistčka agencija FlyMontenegro, medicinska ustanova tradicionalne kineske medicine Kina Medika i kompanija IETC koja se bavi eko-poljoprivredom predstavile su se danas na video forumu malih i srednjih preduzeća u okviru mehanizma saradnje 17+1, između Kine i centralnoistočne Evrope.

Predstavnica turističke agencije FlyMontenegro, Xu Qing, predstavila je u okviru video foruma, posvećenog jačanju razmjene informacija i aktiviranju poslovne saradnje, poslovanje te kompanije i specijalne ponude kineskom tržištu.

“Imamo širok asortiman proizvoda, odnosno destinacija. Najpopularniji proizvodi su Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina i Albanija, paket od tri ili četiri zemlje. Od osnivanja 2014. godine, održavamo dobru saradnju sa mnogim velikim kineskim turističkim agencijama, a naša vizija je da postanemo TOUR-ov lider u regiji i šire i budemo ‘most do Evrope’ za kineske turiste“, rekla je Xu Qing.

Direktorica Kina Medike, Zhang Yali, smatra da je video forum dobra prilika za upoznavanje više potencijalnih partnera i razmjenu korisnih informacija za buduće poslovanje.

Svečanom otvaranju foruma u hotelu St. Regis u Pekingu prsustvovao je i crnogorski ambasador u Kini, Darko Pajović, a na sastanku je lansirana uslužna internet platforma namijenjena saradnji malih i srednjih preduzeća iz Kine i centralnoistočne Evrope i objavljen spisak sporazuma koji su ranije potpisani između njih.

Državni sekretar hrvatskog Ministarstva ekonomije, preduzetništva i obrta, Mario Antonić, kazao je na ceremoniji otvaranja da je sada vrijeme da se pažnja usmjeri na oporavak ukoliko se želi, ne samo prilagođavanje malih i srednjih preduzeća, već i njihov uspjeh u „novoj normalnoj“ budućnosti.

„Platforma za saradnju između 17 zemalja centralnoistočne Evrope i Kine može igrati važnu ulogu kao mjesto za razmjenu ideja i rješenja u borbi protiv negativnih efekata pandemije koronavirusa. Taj dijalog predstavlja priliku za demonstriranje novog potencijala u partnerstvu i razmjeni pouzdanih i ciljanih informacija, koje su jedan od ključnih alata za kompanije da se prilagode novim uslovima i potraže nove tržišne mogućnosti“, rekao je Antonić.

Zamjenik direktora Odjeljenja za srednja i mala preduzeća kineskog Ministarstva industrije i informatike, Ye Dingda, saopštio je da ulaganje zemalja centralnoistočne Evrope u Kinu iznose 1,5 milijardi USD, a kineskih preduzeća u zemlje tog djela Evrope deset milijardi USD.

„To se odnosi na proizvodnju mašina, hemijsku industriju, finansije, ekologiju, logističku industriju i novu energetiku. Dvosmjerne investicije povećavaju saradnju u raznim područjima“, naveo je Ye Dingda.

On je dodao da Kina i zemlje centralnoistočne Evrope posjeduju veliki broj srednjih i malih preduzeća koja igraju važnu ulogu u sektoru zapošljavanja i tehnoloških inovacija, a neizmjenjiva su snaga za unapređenje ekonomije i društva.

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Kine, Zhao Lijian, ranije je kazao da je trenutno ubrzanje obnove rada i oporavka ekonomskog i socijalnog poretka zajednički cilj cijelog svijeta.

„Kina želi da poboljša komunikaciju sa centralnoistočnom Evropom kako bi se obezbijedilo više prilika za obnovu rada i realizaciju saradnje i maksimalno smanjio negativan uticaj pandemije na razvoj preduzeća“, naveo je Zhao Lijian.

Forum je podijeljen u četiri dijela, koji se odnose na kulturu i turizam, industriju i proizvodnu djelatnost, trgovinu, investicije i poljoprivredu i medicinu i zdravlje.

Na forumu je 135 preduzeća iz centralnoistočne Evrope i 157 kineskih, preko interneta uživo predstavilo svoje poslovanje i uspostavilo kontakt s potencijalnim partnerima.

Saradnički mehanizam između Kine i centralnoistočne Evrope osnovan je 2012. godine. Osim Kine, u mehanizmu su učestvovali Albanija, Bosna i Hercegovina, Bulgarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litvanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka i Slovenija, dok je Grčka postala 17. članica 2018. godine.

Najčitanije