fbpx
Naslovnica MINA Business Crna Gora veliko gradilište naredne godine

Crna Gora veliko gradilište naredne godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je projektovala snažan oporavak ekonomije do kraja ove godine, a naredne je planirano da Crna Gora postane veliko gradilište na kom će se ostvarivati projekti zelene ekonomije, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić.

On je na online sastanku održanom danas sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kazao da u tim projektima zelene ekonomije očekuje značajno učešće EBRD-a.

Sastanku su, pored premijera, prisustvovali i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, dok je delegaciju EBRD-a predvodio potpredsjednik Jurgen Rigterink.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, kazao da je zadovoljan postignutom intenzivnom komunikacijom između Vlade i EBRD-a, kao i zainteresovanošću banke da usmjeri i pomogne održive projekte koji su značajni kako za državu Crnu Goru, tako i za čitavi region Zapadnog Balkana, a što je potvrdila u nedavnom pismu upućenom predsjedniku Vlade, predsjednica EBRD-a Odil Reno Baso.

Krivokapić je predstavnicima EBRD rekao da je usvajanjem budžeta Vlada napokon uspjela da stvori realne uslove za brži ekonomski oporavak, uz stabilizaciju javnih finansija kao jednog od glavnih preduslova ukupne ekonomske održivosti.

Krivokapić je rekao da Vlada sa socijalnim partnerima i poslovnom zajednicom čini sve da unaprijedi poslovni ambijent i pomogne stvaranju tržišta podjednakih šansi, kao i da je pokazala jaku investicionu aktivnost u prioritetnim oblastima – turizmu, energetici, prerađivačkoj industriji i poljoprivredi, te saobraćajnoj infrastrukturi.

“Bez obzira na politička nadmetanja, najbitnije je da se Crna Gora okrene ekonomiji i popravljanju životnog standarda svojih građana. To je jedini način da se približimo standardu i vrijednostima koje baštine zemlje EU”, rekao je Krivokapić.

On je zahvalio EBRD na postojećoj podršci projektima koji se odnose na razvoj i poslovanje malih i srednjih preduzeća i kazao da očekuje da Crna Gora može dobiti podršku od EBRD u razvoju kako putne tako i komunalne infrastrukture, naročito u oblasti prečišćavanja otpadnih voda, jer je postojana infrastruktura preduslov održivog ekonomskog razvoja.

“Sa nekoliko važnih energetskih projekata, sa kojima ćemo postići dekarbonizaciju i održivost, imamo cilj da Crna Gora postane regionalno energetsko čvorište”, poručio je Krivokapić.

Rigterink je kazao da je zadovoljan zbog ostvarenog kontakta sa premijerom i predstavnicima Vlade Crne Gore, ali i žaljenje što zbog tekuće covid epidemiloške situacije nije u mogućnosti da doputuje u Crnu Goru.

Rigterink je pohvalio konkretne rezultate koje je Vlada postigla u toku dosadašnjeg rada i iskazao spremnost za još jaču i intezivniju saradnju između Crne Gore i EBRD.

“Čestitam Vladi što je u Skupštini usvojen izuzetno razborit budžet za ovu godinu. Takođe vam čestitam i na uspješnom hedžing aranžmanu za kredit za auto-put. Čestitke vam upućujem jer ste ovim potezima uspjeli da obezbjedite jako privlačnu kamatnu stopu, što će vam zasigurno pomoći da stabilizujete državne finansije i povećate povjerenje investitora u crnogorsko tržište”, rekao je Rigterink.

Spajić se osvrnuo na ostvarene rezultate u sektoru finansija, apostrofirajući postignuti suficit budžeta treći mjesec zaredom, te izrazio realno očekivanje da će planirani prihod od turizma od oko 700 miiona EUR za ovu godinu, biti ostvaren već za devet mjeseci.

„Dosadašnji rezultati ekonomske politike Vlade ulivaju nadu i optimizam i daju nam za pravo da vjerujemo da Crna Gora može mnogo brže od planiranog da se približi standardu najrazvijenijih zemalja Evrope. U ovom smislu, veoma važnu ulogu imaju i naši razvojni ino – partneri“, poručio je Spajić.

On je takođe istakao i važnost korišćenja sredstava iz Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan i potencijalne saradnje sa EBRD u tom smislu. Spajić je kazao i da ga raduje podrška nedavno osnovanom preduzeću Montenegro Works koju su iskazali predstavnici EBRD-a.

Milatović je rekao da je odgovorna politika Vlade u pandemijskoj godini, a samim tim i oporavak ekonomskih aktivnosti države, preduslov za pokretanje novih investicija u Crnu Goru i podrške EBRD-a.

“Ministarstvo ekonomskog razvoja dodatno je intenziviralo saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj kako bi ubrzalo i unaprijedilo realizaciju postojećih i novih inicijativa. Očekujemo nastavak i jačanje partnerstva kroz Kreditno-garantni fond kako bi se poboljšao pristup finansijskim sredstvima za mala i srednja preduzeća, preduzetnike i druga preduzeća, i time indukovalo stvaranje novih radnih mjesta i povećanje izvoza”, kazao je Milatović.

Šef kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori Jaap Sprey, koji uskoro napušta tu poziciju, zahvalio je na saradnji i odličnoj podršci koju je Vlada pružila toj finansijskoj instituciji u proteklih devet mjeseci.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije