fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora loš primjer oporavka turizma

Crna Gora loš primjer oporavka turizma

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je primjer lošeg oporavka turizma, pri čemu turistička strategija prilagođena covidu ne postoji, saopšteno je iz Svjetske turističke mreže (WTN).

Predsjednica WTN za Balkan i članica WTN izvršnog odbora, Aleksandra Gardašević-Slavuljica, kazala je da je gotovo od samog početka pandemije putem medija predlagala strategiju oporavka turizma.

“Predlagala sam i model i tokove promocije crnogorske destinacije. Međutim, Vlada nije imala osjećaj da čuje preporuke i savjete. Nadam se da će biti dovoljno mudri da u ”posljednjem trenutku” naprave zaokret”, kazala je Gardašević-Slavuljica na obilježavanju godišnjice aktivnosti WTN-a, u sklopu Rebuiling travel inicijative.

Renomirani predavač iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Peter Tarlow, kazao je Gardašević-Slavujici da je ona pravi primjer stručnjaka koji razmišlja globalno.

“Od početka, jedan ste od naših pravih saveznika koji pokreće stvari, iako nijeste uspjeli da ih pokrenete u svojoj zemlji. Osobe kao Vi omogućavaju da WTN zaista funkcioniše”, rekao je Tarlow.

Predstavnici 127 zemalja, koje čine članstvo WTN-a, saglasni su da svjetski turizam više ne može da podnese zatvaranje i svi napori su usmjereni ka pametnom otvaranju destinacija. Stihijsko otvaranje, bez covid turističke stragije, je kontraproduktivno.

“Svjedoci smo da nekontrolisanje pandemije i porast krivulje infekcije utiče na kompromitaciju destinacije”, navodi se u saopštenju.

Kao dva krajnja primjera dobre i loše strategije oporavka turizma su Sejšeli i Crna Gora.

Mediji širom svijeta nazivaju Sejšele hrabrim liderom u turizmu. Metodološki su vodili brigu o zdravlju građana i turista, intenzivno su promovisali zemlju, a krajem marta je otvaraju u potpunosti. U oktobru prošle godine, na Sejšelima se desila promjena vlasti, ali je javno zdravlje ostalo najveći prioritet Vlade. Oni su primjer zemlje koja je na sigurnom putu oporavka turizma od covida.

“Za razliku od Sejšela, Crna Gora je primjer lošeg oporavka turizma. Turistička strategija prilagođena covidu ne postoji. Najinfektivnija zemlja u Evropi i u vrhu inficiranosti u svijetu, zanemarila je savjete, iako se WTN organizacija uporno oglašavala tokom protekle godine”, navodi se u saopštenju.

Bivši generalni sekretar Svjetske turističke organizacije pri Ujedinjenim nacijama, Taleb Rifai, rekao je da je apsurdno nadati se da će turizam imati raniju formu. Novi koncept razmišljanja i kreiranja ponude su preduslovi budućeg uspjeha.

Na konferenciji je riječi bilo i o avijaciji, pa su se učesnici složili da je aktiviranje avijacije preduslov oporavka turizma. Avio-saobraćaj je faktor koji će da oživi turizam i od njega zavisi globalni ekonomski oporavak.

Višegodišnji potpredsjednik Etihad Airwaysa i lider WTN avijacijske grupe, Vijay Poonosamy, kazao je da je sve drugačije i nema povratka tamo gdje se bilo 2019. godine.

“Takva tendencija bi samo pogoršala stvari. Turizam i avijacija moraju da imaju novu, inventivnu, prilagođenu ponudu, usklađenu sa covid uslovima”, naveo je Poonosamy.

Brojni su primjeri aviokompanija koje prate covid trendove i lagano, ali sigurno se oporavljaju.
Poruka sa konferencije je da destinacije moraju da promovišu svoje glavne potencijale i da povećaju “vidljivost” na promotivnim kanalima.

Upravo postavljeni ministar turizma Indonezije, koji na svom Instagram profilu ima osam miliona pratilaca, iskomentarisao je da se još uče i nijesu baš u prilici da daju savjete, ali računa na pomoć WTN-a.

Tokom dvodnevne WTN konferencije, o oporavku turizma su govorili brojni ministri, predstavnici Svjetskog turističkog savjeta i priznati turistički eksperti. Njihov stav je jedinstven da je uslov za uspješan oporavak turizma striktno poštovanje protokola, aktivno vakcinisanje praćeno intenzivnom kampanjom, neprestana promocija destinacije, isticanje jedinstvenih potencijala i postojanje jasne post-covid turističke strategije.

Najčitanije