fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora da se drži masovnog turizma tokom pandemije

Crna Gora da se drži masovnog turizma tokom pandemije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora bi trebalo da se drži masovnog turizma makar dok traje pandemija, saopštila je marketinška stručnjakinja i nezavisna istraživačica iz ekonomije, Božena Križan.

“Budući da je u ovoj godini Crna Gora zabilježila rast prihoda u turizmu na temelju masovnosti, radije bih pribjegla toj strategiji dokle god se ne osigura visok standard kvaliteta i usluga koji će biti u rangu sa svjetskim destinacijama. Cijene moraju biti potkrijepljene kvalitetom“, kazala je Križan, prenosi Pobjeda.

Ona je navela da su se mnoge zemlje kojima je turizam jedna od vodećih privrednih grana suočile sa gubitkom stalnih gostiju zbog pandemije i još ne znaju da li da forsiraju masovni ili elitni turizam. Križn smatra da je, makar dok traje epidemija, uputnije da se drže masovnog turizma.

Vrijeme trajanja pandemije, kako je dodala, sve turističke zemlje treba da iskoriste za podizanje kvaliteta usluga.

“Nema sumnje da je sektor turizma najviše pogođen pandemijom, s obzirom na ograničenja koja smo imali i koja imamo. Gotovo u svim zemljama u kojima je turizam jedna od najrazvijenih djelatnosti imamo rasprave o tome da li se potrebno okrenuti masovnom ili elitnom turizmu, političari zastupaju jednu, dok oni koje se direktno bave radom u turizmu zastupaju drugu opciju”, rekla je Križan koja objavljuje radove i studije iz područja ekonomije u svijetu.

Mnoge zemlje su se, prema njenim riječima, suočile i još se suočavaju s gubitkom stalnih gostiju.

“Zapravo je došlo do disperzije gostiju i novih zahtjeva poput veće sigurnosti, visokih standarda vezano za higijenu, olakšavanje komunikacije i zapravo više personalizacije svih procesa. Iduća turistička sezona će uveliko zavisiti od toga da li će pandemija biti i dalje prisutna u ovom obimu i da li će ljudi pribjeći vakcinisanju i time slobodnijem kretanju”, saopštila je Križan.

Ona smatra da će oporavak trajati godinama i da ćemo tek na kraju ove i početkom naredne vidjeti potražnju.

“Turistička djelatnost nikada više neće biti kao prije. Kada to čujemo, mislimo da je riječ o nečemu tragičnom, a zapravo smo na prekretnici razvoja novih turističkih strategija, u kojima će biti više fleksibilnosti, digitalizacije, održivosti i kvaliteta. U Evropskom parlamentu se uveliko raspravlja o smanjenju stopa poreza na dodatu vrijednost (PDV) na putovanja i turističke usluge”, kazala je Križan.

Ona je naglasila važnost digitalizacije, koja će uveliko doprinijeti poboljšanju, i dodala da je marketing u turizmu ključ uspjeha.

“U turizmu je riječ o procvatu online oglašavanja, ali i tu postoje zamke. Svaki menadžer hotela ili voditelj kafića treba da zna cilj koji želi da postigne marketinškim aktivnostima. Danas su svi prisutni na internetu, ali smatram da treba voditi računa o potpunoj izgradnji brenda nevezano da li je riječ o kafiću ili elitnom hotelu”, navela je Križan.

Ona smatra da će online oglašavanje privući klijenta, ali da nakon toga treba voditi računa o njegovom zadržavanju ili, kako bi se stručno reklo, upravljanju njegovim zadovoljstvom.

Ističe da su u Hrvatskoj u prvih šest mjeseci ove godine strani turisti ostvarili 1,5 miliona dolazaka i 7,6 miliona noćenja, što je u odnosu na isti period prošle godine porast dolazaka od 50,6 odsto i noćenja 82,3 odsto.

“Takođe je zabilježen i porast dolazaka i domaćih gostiju što je bilo i očekivano. Očekivano je došlo i do povratka starih tržišta, odnosno gostiju iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Češke, ali i Bosne i Hercegovine”, objasnila je Križan.

Ona nema podatak da li su se pojavila neka nova turistička tržišta u ovom pandemijskom vremenu.

“Zapravo, taj podatak nemam. Sve one destinacije koje godinama drže takav status su i dalje prisutne poput Sent Tropea, Monaka i Pariza“, navela je Križan.

Ona je dodala da su i turisti koji spadaju u takozvani srednji sloj društva ponekad spremni da izdvoje dosta novca za kvalitetan obrok ili smještaj i tu se već govori o preferencijama.

“Univerzalne preporuke koje će vrijediti za sve zemlje u kojima turistički sektor igra značajnu ulogu su raditi na održivosti, brendiranju, digitalizaciji, kvalitetu prvenstveno usluga i lojalnosti gostiju. Planovi i preporuke ne bi trebalo da se donose u zadnji čas. Svaka sezona mora imati marketinške ciljeve koje će doseći i koji će joj pomoći u daljnjem rastu i razvoju“, zaključila je Križan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije