fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryCrna Gora da nastavi sa napretkom u skladu sa smjernicama EK

Crna Gora da nastavi sa napretkom u skladu sa smjernicama EK

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je postigla značajne rezultate u oblastima konkurencije i unutrašnjeg tržišta i treba da nastavi dalji napredak u skladu sa smjernicama koje je dala Evropska komisija, ocijenjeno je na sastanku Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju.

Predstavnici crnogorskih institucija su kolegama iz Evropske komisije (EK) predstavili napredak koji je ostvaren od prošlogodišnjeg sastanka, kad su u pitanju oblasti konkurencije, državne pomoći, zaštite potrošača i zdravlja, kao i reforme u sektoru bankarstva, osiguranja i drugih finansijskih usluga.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade je saopšteno da su na sastanku razmotreni i rezultati ostvareni u oblasti prava osnivanja preduzeća i slobode pružanja usluga, prava intelektualne, industrijske i trgovinske svojine, kao i stanje u oblasti javnih nabavki i privrednog prava.

Ministri ekonomije, finansija i saobraćaja i pomorstva, Dragica Sekulić, Darko Radunović i Osman Nurković na sastanku su predstavili rezultate iz nadležnosti svojih resora, kao i predstojeće aktivnosti, a njihovo prisustvo sastanku, kako je ocijenjeno iz EK, pokazuje posvećenost Crne Gore integracijama u EU.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević ocijenio je da je Crna Gora kroz sva poglavlja pokrivena tim Pododborom postigla značajne rezultate.

On je kazao da Crna Gora ozbiljno shvata sve obaveze iz pregovaračkog procesa, podsjetivši da je u martu usvojena pregovaračka pozicija za preostalo neotvoreno Poglavlje 8 – Konkurencija, te da Crna Gora očekuje poziv za predavanje pozicije EK.

„U međuvremenu, nećemo sjedeti skrštenih ruku, već ćemo nastaviti da radimo na daljem unaprjeđenju rezultata u oblasti zaštite konkurencije i kontrole državne pomoći, na čemu insistira i EK. Nastavljamo sa aktivnostima na ispunjenju obaveza definisanih završnim mjerilima, jer istinski težimo dostizanju standarda koji su neophodni za članstvo u Uniji“, poručio je Drljević.

Zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje, Barbara Jesus Gimeno, ukazala je na značaj tog Pododbora, koji pokriva četvrtinu ukupnog broja pregovaračkih poglavlja.

„Svako od tih poglavlja je otvoreno, osim Poglavlja 8 – Konkurencija, koji je još na stolu država članica i o kom se još raspravlja. Ovogodišnji izvještaj o napretku dao je smjernice Crnoj Gori za različite oblasti. Dobar napredak je ostvaren u poglavljima 3 i 7. Kad je u pitanju poglavlje 4, EK je ocijenila da je Crna Gora spremna za naredni korak, a u tom kontekstu naročito pozdravljamo osnivanje organa za državnu pomoć“, rekla je Jesus Gimeno.

Ona smatra da Crna Gora treba da se fokusira na područje javnih nabavki i konkurenciju i da nastavi da gradi administrativne kapacitete. Jesus Gimeno je dodala da će, u skladu sa novim pristupom u pregovorima, rezultati u oblasti vladavine prava i dalje određivati ukupan napredak u pregovaračkom procesu.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković osvrnuo se na poslovanje i budućnost nacionalne aviokompanije, istakavši njen značajan indirektni uticaj na privredu, a posebno na turizam Crne Gore.

“Ne možemo zanemariti pozitivno poslovanje u posljednje dvije godine, kao ni broj putnika koje ova kompanija preveze tokom čitave godine. Ne manje važno je pomenuti i zaposlene, vodeći računa da se radi o licenciranom osoblju u čije obrazovanje i usavršavanje su uložena značajna sredstva”, poručio je Nurković.

On je dodao da se u Vladi ozbiljno bave tim pitanjem i rade na iznalaženju najboljeg rješenja.

Predstavnici EK su kazali da razumiju značaj nacionalne aviokompanije i njen uticaj na kompletnu crngorsku privredu i u tom dijelu iskazali spremnost da, u konsultacijama sa crnogorskom stranom, doprinesu iznalaženju najboljeg rješenja.

Radunović je kazao da će nastaviti aktivnosti na širenje svijesti o značaju i pravilima državne pomoći, kroz podršku Agenciji za zaštitu konkurencije, kada je u pitanju izgradnja njenih administrativnih kapaciteta.

Crnogorska strana je uputila poziv kompanijama iz EU da se uključe u finansiranje druge dionice izgradnje auto-puta Bar-Boljare, kao i Plavog puta koji će povezati Crnu Goru, Albaniju, Hrvatsku i Grčku.

Najčitanije