fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCRBC-u do kraja avgusta plaćeno 713 miliona EUR

CRBC-u do kraja avgusta plaćeno 713 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izvođaču radova na prioritetnoj dionici auto-puta Bar-Boljare, kineskoj kompaniji China Road and Bridge Corporation (CRBC), plaćeno je do kraja avgusta 713 miliona EUR, pokazuju javni i podaci koje je Akcija za socijalnu pravdu (ASP) dobila od Ministarstva finansija.

Projekat auto-puta se najvećim dijelom finansira iz kredita kineske državne Exim banke, a dijelom i iz budžeta Crne Gore, pišu Vijesti.

Vlada će otplatu kredita početi sredinom naredne godine.

Prema zvaničnim podacima, oslobađanja od dažbina za izvođača i podizvođače radova iznose 232,3 miliona do kraja jula ove godine. Podaci ASP-a ukazuju da je do kraja avgusta iz kineskog kredita povučeno 572,6 miliona EUR, dok je neangažovano 126,5 miliona EUR.

„Država je do kraja avgusta za kamate za kineski kredit prikazala plaćanja od 31,8 miliona, a za takse dodatnih 5,2 miliona. Istovremeno, ukupna oslobađanja od dažbina od početka gradnje dionice Smokovac-Mateševo u martu 2015. godine do kraja jula ove godine, dostigla su sumu od 232,3 miliona EUR“, saopštili su iz ASP-a.

Oslobađanja od poreza na dodatu vrijednost (PDV) do kraja jula iznose 146,3 miliona, pokazuju podaci ASP-a dobijeni iz Poreske uprave. Istovremeno oslobađanja od poreza i doprinosa na zarade stranih radnika kod CRBC-a iznosila su 28,5 miliona.

„U pogledu povraćaja akciza na gorivo, ukupan iznos za glavnog izvođača CRBC i podizvođače je do kraja drugog kvartala dostigao iznos od 9,5 miliona EUR“, rekli su iz ASP-a i dodali da su podatke dobili iz Uprave carina.

Najčitanije

Cilj programskih linija dalji razvoj preduzeća i povećanje produktivnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Program za unapređenje konkurentnosti privrede, koji je Vlada usvojila na sjednici...