fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte premašile 74 USD

Cijene nafte premašile 74 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte prešle su u utorak na međunarodnim tržištima 74 USD, podstaknute prognozom o snažnom oporavku potražnje do kraja godine i približavanjem tropske oluje Nicholas ključnoj proizvodnoj regiji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 74,06 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 51 cent višoj cijeni, od 70,96 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovci prate približavanje tropske oluje Nicholas obalama SAD-a. Kompanije su počele da evakuišu radnike s platformi u Meksičkom zalivu, a s pripremama su počele i rafinerije na obali.

Proizvođači tako još nijesu ni potpuno obnovili proizvodnju nakon uragana Ida, a već se moraju pripremati za novi problem.

U ponedjeljak, dvije sedmice nakon što je Ida stigla na obalu Louisiane, zatvoreno je još bilo oko 794 hiljada barela dnevno proizvodnih kapaciteta u američkom dijelu Meksičkog zaliva, odnosno oko 40 odsto proizvodnje nafte i gasa, prema podacima Kancelarije za sigurnost i okolinu (BSEE).

“Zatvaranje značajnog dijela kapaciteta u Meksičkom zalivu i dalje spada među faktore koji pokreću cijene”, konstatovali su analitičari Commerzbanka.

Ulagače je ohrabrila i prognoza Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da bi vakcinisanje građana protiv koronavirusa trebalo iznova da raspiri potražnju za naftom koju su prigušila pandemijska ograničenja.

IEA prognozira oporavak potražnje za naftom u oktobru i njen rast od 1,6 miliona barela dnevno, koji bi trebalo da se nastavi do kraja godine. Prognoza za cijelu godinu snižena je 105 hiljada barela dnevno, na 5,2 milijuna barela dnevno.

Prognoza za narednu godinu skromno je povećana, 52 hiljade barela dnevno, na 3,2 miliona barela dnevno.

Prognoze IEA su daleko skromnije od onih Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), koja u ovoj godini očekuje rast potražnje za skoro šest miliona barela dnevno, te 4,15 miliona dnevno u narednoj godini.

Značajniji rast cijena spriječila je najava Kine da će 24. septembra održati prvu aukciju na kojoj će prodati oko 7,38 miliona barela nafte iz državnih rezervi.

OPEC nije objavio koliko je u ponedjeljak koštao barel referentne korpe nafte njegovih članica. Na kraju prošle sedmice cijena mu je iznosila 71,98 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Budva odbranila trofej

Podgorica, (MINA) - Odbojkaši Budve šesti put uzastopno osvojili su titulu prvaka Crne Gore. Budva...