fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle usljed slabijeg dolara

Cijene nafte porasle usljed slabijeg dolara

London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima i na putu su mjesečnog dobitka, podržane slabijim dolarom zbog zabrinutosti za oporavak američke privrede.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu porasla je 43 centa na 43,37 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 36 centa višoj cijeni, od 40,28 USD, prenosi SEEbiz.

Cijena sirove nafte na londonskom tržištu bila je na putu četvrtog mjesečnog dobitka zaredom, a na američkom trećeg uzastopno, te je na oba tržišta u plusu u odnosu na niske vrijednosti u aprilu, kada je veći dio svijeta bio pod zaštitnim mjerama zatvaranja zbog koronavirusa.

Dolar je u petak nastavio dramatično da pada i na putu je svog najvećeg mjesečnog pada u deceniji, nakon vijesti objavljene u četvrtak da se američki bruto domaći proizvod (BDP) srušio 32,9 odsto na godišnjem nivou.

To je najveći pad ekonomskih aktivnosti od kada su se počeli bilježiti podaci, odnosno od 1947. godine.

“Globalni podsticaji i slabi dolar nastaviće da podržavaju cijene nafte, s obzirom da se nafta smatra zaštitom u vrijeme inflacije”, rekao je Keshav Lohiya iz Oilytics-a.

Na svjetskom nivou ekonomski izgledi ponovo su se smanjili, jer pandemija koronavirusa povećava rizik da će doći do ponovnih zatvaranja i prijeti svakom oporavku, pokazuje istraživanje Reutersa u koje je bilo uključeno više od 500 ekonomista.

“Slabije rafinerijske marže u cijelom svijetu, niža potražnja za kineskom naftom i visoke zalihe sirove nafte pritiskaju cijene nafte”, rekao je Lohiya.

OPEC danas nije objavio cijenu barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak, zbog praznika u muslimanskom svijetu.

Najčitanije

djeca, potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Danas potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić potpisaće danas Deklaraciju o djeci, mladima i...