fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pod pritiskom povratka libijske proizvodnje

Cijene nafte pod pritiskom povratka libijske proizvodnje

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak oslabljene mogućim povratkom libijske proizvodnje i rastom broja zaraženih koronavirusom, što je podstaklo zabrinutost za globalnu potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 78 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,37 USD, te je na putu najvećeg dnevnog gubitka u posljednje dvije sedmice. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 84 centa nižoj cijeni, od 40,72 USD, prenosi SEEbiz.

Radnici su na glavnom libijskom polju Sharara ponovo počeli s radovima, nakon što je libijska nacionalna naftna korporacija najavila djelimično ukidanje više sile. Ipak, nije jasno kada i na kom bi se nivou proizvodnja mogla ponovno oporaviti.

“U prošlosti se Libija pokazala relativno spretnom u povratku proizvodnje na oko milion barela dnevno. Stanje njene naftne infrastrukture predstavlja izazov koji tek treba prevladati”, rekao je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

On je dodao da se tržište nafte ove sedmice suočava s račvanjem kada se radi o cijenama, a koja će opcija prevagnuti zavisi od toga koliki će biti stvarni napredak u Libiji.

Goldman Sachs je zadržao svoje procjene da će cijena barela u Londonu do kraja godine dostići 49 USD po barelu, a do trećeg tromjesečja sljedeće godine 65 USD, uprkos zbivanjima u Libiji. Barclays je povećao šanse barela u Londonu u ovoj godini na 43 USD, a u sljedećoj na 53 USD.

Raspoloženje na tržištu ohrabruju nade u poboljšanje usklađenosti sporazuma o rezovima proizvodnje među članicama Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika. Ipak, rast novih slučaja koronavirusa mogao bi smanjiti potražnju.

Računa se da je više od 30,78 miliona ljudi zaraženo koronavirusom, prema podacima koje je objavio Reuters, dok je britanski premijer Boris Johnson rekao da razmišljao o drugom zatvaranju na nacionalnom nivou. Skok novozaraženih bilježe i Španija i Francuska.

Američka tropska oluja Beta je 23. oluja u ovogodišnjoj sezoni atlantskih uragana koja udara na obalu Meksičkog zaliva i prijeti proizvodnji.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela naftnih proizvoda iz njegove korpe u petak iznosila 42,98 USD, te je porasla 91 cent u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije