fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 84 USD

Cijene nafte pale prema 84 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 84 USD nakon što je Kina signalizirala intervenciju u cijene uglja kako bi osigurala snabdijevanje strujom i toplotnom energijom, što bi ublažilo potražnju za mazutom i dizelom.

Na londonskom tržištu je cijena barela bila 85 centi niža u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 84,23 USD, prenosi SEEbiz.

Na američkom tržištu barelom se u ugovorima s rokovima isporuke u novembru trgovalo po 85 centi nižoj cijeni, od 82,11 USD. U ugovorima s rokovima isporuke u decembru cijena mu je pala 98 centi, na 81,46 USD.

Tržišta pomno prate probleme s snabdijevanjem energentima u Kini, a fokus je na nastojanjima Pekinga da poveća proizvodnju uglja čije su cijene u proteklim danima dostigle rekordne nivoe kako bi osigurao snabdijevanje strujom i toplotnom energijom.

Kineski Nacionalni komitet za razvoj i reforme saopštio je u utorak da će vratiti cijene uglja u razumne okvire i suzbiti sve nepravilnosti koje remete tržišni poredak i zlonamjerne špekulacije u trgovini terminskim ugovorima za isporuku termalnog uglja.

“Kina planira da preduzme korake kako bi zakočila nagli rast cijena na domaćem tržištu uglja, što bi moglo stvoriti značajan pritisak na tamošnje cijene uglja i preokrenuti trend prebacivanja na naftu”, saopšteno je iz Commerzbanka.

Problemi u snabdijevanju gasom i ugljem i rast njihovih cijena podstakli su i tržišta nafte budući da su proizvođači struje umjesto njih počeli koristiti dizel i mazut.

Cijene kineskog uglja i druge robe pale su u jutarnjoj trgovini, a to je stvorilo pritisak i na vrijednost nafte.

Protivteža na naftnim tržištima bili su i podaci Američkog instituta za naftu (API) koji su pokazali rast zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici od 3,3 miliona barela, što je znatno više nego što su analitičari očekivali.

Zalihe benzina i derivata, uključujući dizel, lož ulje i kerozin, zabilježile su neočekivano veliki pad, signalizirajući snažnu potražnju.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je barel referentne korpe nafte njezinih članica u utorak koštao 83,48 USD, što znači da je pojeftinio 56 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije