fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte kliznule ispod 45 USD

Cijene nafte kliznule ispod 45 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 45 USD zbog ponovnog skoka broja zaraženih koronavirusom koji je ponovo podstakao zabrinutost za potražnju za energentima.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 51 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,58 USD. U istom iznosu je pojeftinio i barel na američkom tržištu kojim se trgovalo po 41,44 USD, prenosi Hina.

Ponovni skok broja zaraženih i dalje je ključan za tržište i za izglede za potražnju. Brojke pokazuju da broj novozaraženih raste u nizu američkih saveznih država, a Indija je izvijestila o najvećem broju novih slučajeva od izbijanja epidemije.

“Bilo bi nerealno zadržati cijene na dosadašnjem nivou”, ocijenio je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energyja rast cijena nafte u ovoj sedmici.

On je dodao da su trgovci požurili da koriguju cijene, imajući na umu nevidljivog neprijatelja, Covid-19.

Na tržištu se pažljivo prate i razgovori u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) o novom paketu podsticaja za ekonomiju u koronakrizi. U pregovorima čelnici demokrata u Kongresu i pomoćnici američkog predsjednika nijesu se u osnovi pomakli s mrtve tačke.

“Neuspjeh pregovora o pomoći bio bi težak udarac za američku ekonomiju koja se počelo oporavljati i za izglede za krhku potražnju za naftom”, smatra Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

Značajniji pad cijena zakočila je najava Iraka da će slijediti vodeće proizvođače u koordinisanom smanjenju proizvodnje kako bi se podržale cijene.

Irak je do sada pokazivao nizak stepen discipline u poštovanju dodijeljene mu kvote smanjenja da bi irački ministar energetike zajedno s arapskim kolegom saopštio da je spreman u cijelosti da provede postignuti dogovor.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u četvrtak iznosila 45,17 USD, što znači da je bila 17 centi niža nego prethodnog trgovinskog dana.

Najčitanije