fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 82 USD

Cijene nafte iznad 82 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u srijedu na iznad 82 USD, podstaknute ocjenom investitora da puštanje u promet nafte iz strateških rezervi koje predvode Sjedinjene Američke Države (SAD) ne može na duži rok riješiti problem nedovoljnog snabdijevanja.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 82,25 USD, prenosi SEEbiz.

Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 78,55 USD.

SAD su najavile da će na tržište plasirati milione barela nafte iz strateških rezervi u koordinaciji s Kinom, Indijom, Južnom Korejom, Japanom i Velikom Britanijom kako bi zaustavile rast cijna nakon što su vodeći proizvođači otklonili pozive da povećaju snabdijevanje.

Vašington je najavio 50 miliona barela nafte, Indija pet miliona barela, Japan “nekoliko stotina hiljada kilolitara”, ok Južna Koreja još nije navela koliko će barela ponuditi.

Kina je poručila da će prodaju nafte iz rezervi prilagoditi svojim potrebama i naglasila da razgovara i sa zemljama-potrošačima i sa zemljama-proizvođačima.

Analitičari smatraju da će nafta iz rezervi vjerovatno tek kratkotrajno uticati na cijene budući da je deficit strukturne prirode i odražava višegodišnja slaba ulaganja, a vremenski se poklopio sa snažnim globalnim oporavkom od pandemije koronavirusa.

Oni su istakli da će na tržište iz rezervi vjerovatno stići manje nafte nego što se očekivalo.

Koordinirano puštanje u promet nafte iz rezervi moglo bi povećati ponudu sirove nafte za 70 do 80 miliona barela, a tržište je u cijene uračunalo više od 100 miliona barela, napisali su analitičari investicijske banke Goldman Sachs.

Pažnja se sada preusmjerava na sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), Rusije i njihovih saveznika početkom decembra, u očekivanju reakcije na koordinirano plasiranje nafte iz rezervi.

Odvojeno je OPEC objavio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u utorak koštao 79,4 USD, što znači da je poskupio 50 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije