fbpx
NaslovnicaMINA BusinessĆalasan: Razbijamo stereotipe da je IT muška profesija

Ćalasan: Razbijamo stereotipe da je IT muška profesija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U kompaniji Navira IT Solutions sve zaposlene su žene – programerke, čime ta firma razbija stereotipe da je IT muška profesija, saopštila je njena izvršna direktorica, Snežana Ćalasan.

„Mi smo pokrenuli jednu malu IT kompaniju koja se ubrzano razvija i probija na crnogorskom tržištu i već smo za kratko vrijeme postigli rezultate koje smo zacrtali. Ono što me posebno raduje i čini ponosnom, da je to u potpunosti ženski biznis“, rekla je Ćalasan.

 

Ona je navela da se osjeća ponosnom što njihova mala kompanija, s obzirom na to da je 100 odsto u ženskom vlasništvu, utiče na povećanje zastupljenosti žena u biznisu.

Ćalasan je, u okviru kampanje Ona pokreće biznis koju je pokrenuo Investiciono-razvojni fond (IRF) u cilju podsticanja i afirmacije ženskog preduzetništva i osnaživanja žena u Crnoj Gori, kazala da je njena karijerna priča vezana za informacione tehnologije.

„Završila sam Prirodno-matematički fakultet i prije nego što sam diplomirala kreirala sam svoju prvu komercijalnu aplikaciju – obračun ličnih dohodaka koju je koristio moj otac u svojoj knjigovodstvenoj agenciji“, saopštila je Ćalasan.

Ona je dodala da je, nakon 16 godina rada u različitim kompanijama, domaćim i stranim, na različitim poslovima vezanim za sofver inženjering, u jednom trenutku shvatila da je došlo vrijeme da se osamostali i pokrene svoj biznis.

„U tu priču sam ušla sa svojom prijateljicom Tatjanom Rujović i 2016. godine smo osnovale kompaniju Navira IT Solutions koja se bavi pružanjem konsultantskih i softverskih usluga u oblasti IT-a“, objasnila je Ćalasan.

Ona je, kako je saopšteno iz IRF-a, rekla da se tada obratila IRF-u i dobila kreditnu podršku za opremanje poslovnog prostora i kupovinu neophodne opreme.

„I upravo je to bila odskočna daska za naš mali biznis koji se lijepo razvijao do prošle godine kada se čitav svijet suočio sa pandemijom koronavirusa i kada je i nama bila potrebna podrška. I ovog puta, kad je bilo najteže, Investiciono-razvojni fond je bio uz nas i pomogao nam kroz kreditnu liniju za očuvanje likvidnosti“, kazala je Ćalasan.

Ona je rekla da, iako pokretanje sopstvenog biznisa donosi različite izazove, ni u jednom trenutku nije pokajala zbog toga i preporučuje svakom ko kod sebe prepoznaje liderske sposobnosti da učini isto.

Ćalasan je saopštila da vjeruje i nada se da će se u narednom periodu povećati zastupljenost programerki u IT kompanijama u Crnoj Gori i da će se veći broj njih odlučiti da pokrene sopstveni biznis u ovoj oblasti.

„Mi, žene, treba da se podržavamo, ohrabrujemo, udružujemo i da radimo na tome da naše znanje, liderstvo, ideje, kreativnost pokreću i mijenjaju društvo i biznis uopšte. Zato se unaprijed radujem svakom projektu žena u biznisu koji će pokrenuti u okviru kreditnih linija IRF-a i drugih institucija“, kazala je Ćalasan.

U okviru kampanje Ona pokreće biznis raspisan je i javni poziv za dodjelu finansijskih nagrada za najbolje investicione projekte za žene u biznisu. Na javni poziv mogu da se prijave žene koje su otpočele svoj biznis ili planiraju da unaprijede postojeći.

Pravo učešća imaju registrovana privredna društva u kojima je većinski vlasnik i izvršni direktor žena i koja su upisana u relevantne registre do datuma objave javnog poziva, a koja posluju kraće od 24 mjeseca.

Dodatno, postoji mogućnost da aplikantkinje za realizaciju investicionih projekta konkurišu kod IRF-a za povoljna sredstva putem kreditnih linija za žene u biznisu.

Za sve dodatne informacije, kontakt telefon je 080 012 012 i e-mail [email protected] od sedam sati do 15 sati svakog radnog dana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije