fbpx
NaslovnicaGlavna vijestBudžet bio puniji nego 2019. godine

Budžet bio puniji nego 2019. godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prihodi budžeta u prošloj godini iznosili su 1,906 milijardi EUR i veći su 25,9 miliona EUR ili 1,4 odsto od planiranih, odnosno 20,9 miliona ili 1,1 odsto u odnosu na 2019, pokazuju preliminarni podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Iz Ministarstva su Vijestima kazali da je 2019. godina do sada bila rekordna.

Prošlogodišnji prihodi državnog budžeta su veći 267,6 miliona EUR ili 16,3 odsto u odnosu na ostvarene u 2020. godini. Crna Gora je u 2020. godini imala pad ekonomije od 15,3 odsto, jedan od najvećih u Evropi.

Iz Ministarstva su više puta kazali da im je u razgovorima sa međunarodnim partnerima procjenjivano da se prihodi budžeta tek mogu vratiti na pretkrizni nivo krajem ove ili u narednoj godini.

Dosadašnji rezultati ukazuju na to da će deficit budžeta za prošlu godinu, koji je planiran na oko 3,8 odsto, nakon skupštinskih amandmana, biti ispod dva odsto. Crna Gora u posljednih deset godina nije imala deficit budžeta ispod dva odsto, a “rekordne” 2019. iznosio je od 2,9 odsto.

Preliminarni izvještaj o izvršenju rashoda, koji su smanjeni u gotovo svim kategorijama, biće objavljeni u sklopu kompletnog izvještaja krajem januara.

Državni sekretar Ministarstva, Branko Krvavac, kazao je da je Crna Gora lani, takođe u kovid prošloj godini, ostvarila nevjerovatan rezultat.

“Rast ekonomske aktivnosti i jačanje poreske discipline doveli su do rekordne naplate prihoda budžeta. Sa druge strane, odgovorno upravljanje javnim finansijama dovelo je do ušteda, prije svega na neproduktivnim kategorijama rashoda”, rekao je Krvavac.

On je naglasio da je ostvarenje kod prošlogodišnjeg kapitalnog budžeta (kada se izuzme projekat auto-puta) na nivou plana ili veći od planiranog, jer je kod Uprave za saobraćaj izvršenje budžeta znatno iznad plana, a kod Uprave javnih radova na nivou od oko 93 odsto.

Prošlogodišnji prihodi od poreza na dodatu vrijednost (PDV) su iznad plana za čak 80,1 miliona EUR ili 13,1 odsto. Prihodi od akciza su iznad plana 7,8 miliona EUR ili 3,2 odsto, uprkos tome što nijesu bila usvojena zakonska rješenja koja su se odnosila na povećanje akciza i markiranje goriva.

Porez na dobit je iznad plana 14,7 miliona EUR ili 24,5 odsto, što ocjenjuju kao rezultat visokog stepena poreske discipline.

Krajem januara Ministarstvo objavljuje godišnje konačne podatke o prihodima i rashodima, kao i deficitu a on je za 11 mjeseci smanjen na 1,6 odsto ili 76,2 miliona EUR.

Preliminarni podaci su da prihodi budžeta u decembru prošle godine iznose 242,9 miliona EUR, što je 25,8 miliona EUR iznad plana ili skoro 12 odsto. Takođe, to je više 59,8 miliona EUR ili 32,7 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Podrška za unapređenje privrednog ribolova na Skadarskom jezeru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pozvalo je zainteresovane da se do...