fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBrojila ne mogu biti zamijenjena zbog visokih računa za struju

Brojila ne mogu biti zamijenjena zbog visokih računa za struju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je za deset godina, zbog mehaničkih i oštećenja od elementarnih nepogoda, zamijenio oko 11 hiljada pametnih brojila, ali građani koji sumnjaju da je njihova neispravnost uzrok visokih računa za struju, teško mogu da dobiju nova.

Iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) portalu RTCG su kazali da se potrošači često žale na visoke iznose na računima za utrošenu električnu energiju, zbog čega sumnjaju u ispravnost brojila.

Iz CEDIS-a su objasnili da je rok ovjere za nova brojila 12 godina, odnosno da, kako tvrde, nema mjesta navodima o dotrajalosti, čak ni kod korisnika kod kojih su obavljene prve ugradnje elektronskih brojila.

Nekoliko građana se obratilo portalu RTCG zbog sumnje u ispravnost pametnih brojila, jer su im kako vjeruju, računi za struju neopravdano veliki. Jedan od sagovornika kazao je da se pritužbom obratio CEDIS-u, ali da su odbili da mu promijene brojilo, čak i ako sam finansira zamjenu.

On je objasnio da duži period sumnja u ispravnost brojila, jer, između ostalog, u avgustu osam dana nije bio u stanu, iako su mu u CEDIS-u saopštili da je i u tom periodu evidentirana potrošnja.

U CEDIS-u kažu da građani imaju pravo na prigovor i sumnju u ispravnost brojila.

“Ukoliko postoji sumnja u ispravnost brojila, korisnik inicira postupak podnošenjem reklamacije preko Snabdijevača, tačnije Elektroprivrede (EPCG), na osnovu čega ekipa CEDIS-a izlazi i obavlja kontrolu mjernog mjesta, odnosno ispravnost brojila”, rekli su iz CEDIS-a.

Sagovornici portala tvrde da su radnici CEDIS-a kontrolisali njihova brojila, ali da je provjeravano samo da li ima mehaničkih oštenja i eventualno neovlašćenih priključaka, što kako navode, nije bila osnova njihovih pritužbi.

Na drugoj strani u CEDIS-u navode da je garancija za brojila 12 godina, te da nema osnova za tvrdnje o dotrajalosti.

“Rok trajanja elektronskih brojila koja su ugrađivana kroz AMM projekat je 15 godina, dok je rok ovjere 12 godina, odnosno nema mjesta tvrdnjama o dotrajalosti čak ni kod korisnika kod kojih su obavljene prve ugradnje elektronskih brojila”, saopštili su iz CEDIS-a.

CEDIS je za deset godina pametna brojila uveo kod 81,5 odsto crnogorskih potrošača. Oni su objasnili da je proteklih godina bilo zamjene brojila, ali nijesu precizirali da li su one rađene zbog sumnji građana u ispravnost uređaja ili eventualno neprecizno mjerenje potrošnje struje.

Iz CEDIS-a su naveli da je od ugrađenih 337 hiljada elektronskih brojila, svega tri odsto zamijenjeno.

Pravni savjetnik u CEZAP-u, Željko Tomović, saopštio je da se potrošači često žale na visoke iznose na računima za utrošenu električnu energiju, zbog čega sumnjaju u ispravnost brojila.

On je dodao da prava potrošača mogu na taj način biti ugrožena budući da Zakon o zaštiti potrošača izričito propisuje da se cijena usluge od javnog interesa obračunava prema stvarnoj potrošnji.

“Prema tome, potrošači koji sumnjaju u visinu računa i potrošnju struje trebalo bi da traže da im se brojilo provjeri, a u slučaju da je neispravno, imaju puno pravo na reklamaciju i da ospore račun. Potrošači se najprije obraćaju CEDIS-u radi kontrole mjernog mjesta, a u slučaju da se ne uvaži njihov zahtjev ili se na njega ne odgovori u roku od osam dana, onda se treba obratiti Upravi za inspekcijske poslove kako bi se obavila provjera ispravnosti brojila, kao i da li je ono ovjereno važećim žigom”, objasnio je Tomović.

Iz CEDIS-a su upozorili da građani ne smiju samoinicijativno da mijenjaju brojila.

“Brojila za mjerenje utroška električne energije dio su elektrodistributivnog sistema Crne Gore, u vlasništvu su CEDIS-a i ne mogu biti samoinicijativno zamijenjena. Svako samoinicijativno intervenisanje korisnika na sistemu za mjerenje CEDIS-a, predstavlja kršenje zakonskih i podzakonskih propisa i podrazumijeva, u slučaju evidentiranja i procesuiranja, ozbiljne sankcije”, poručili su iz CEDIS-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije