17.2 C
Podgorica
March 29, 2020.
Naslovnica Business Top Story Brković tužio državu

Brković tužio državu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Biznismen Dragan Brković tužio je, u ime Vektre Montenegro, državu zbog, kako se navodi, neosnovanog potraživanja Ministarstva ekonomije za koncesije za kamenolom Bušnje u Pljevljima, od skoro pola miliona EUR.

Prema navodima tužbe, Ministarstvo ekonomije je tri godine nakon što je Vektra Montenegro kupila imovinu od firme Građevinar Pljevlja u stečaju, zaključila ugovor o eksploataciji tehničko-građevinskog kamena sa tom firmom, koji je potpisala i Vektra, piše Pobjeda.

Ugovorom je predviđeno da isplatom kupoprodajne cijene za imovinu Građevinara i zaključenjem stečaja, sva prava i obaveze vezane za koncesiju pređu na Vektru Montenegro.

U tužbi se navodi da koncesije za količine kamena otkopane prije 2007. godine, kada je imovina tog preduzeća kupljena, ne mogu biti stavljene na teret Vektri.

“Za otkopane količine nastale do 10. avgusta 2007. godine odgovorno je građevinsko preduzeće Građevinar Pljevlja u stečaju, a naknadu za koncesije po tom osnovu Ministarstvo ekonomije je trebalo da prijavi u stečajnu masu”, kaže se u tužbi.

U tužbi je navedeno i da je u stečajnom postupku nad Vektrom Montenegro Poreskoj upravi priznato 2,8 miliona EUR, od kojih se 71,2 hiljade odnose na koncesije.

Ministarstvo ekonomije je rješenjem iz decembra 2014. godine obavezalo Građevinar, a time i Vektru na plaćanje koncesije za utvrđene razlike o otkopanim količinama mineralne sirovine od 2005. do 2014. godine na iznos od 464,7 hiljada EUR.

U tužbi se dodaje i da je pogrešno utvrđena otkopana količina kamena.

Zastupnik države osporava tužbu, ističući prigovore nedostatka aktivne legitimacije tužioca, neblagovremenosti i nedozvoljenosti tužbe.

Glavna rasprava u sporu, koji se vodi pred sudijom Farukom Mušovićem, zakazana je za 13. maj.

Najčitanije