fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBokan: Domaća proizvodnja ima potencijal

Bokan: Domaća proizvodnja ima potencijal

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Domaća proizvodnja ima mnogo potencijala i zaslužuje podršku, i to ne samo veći proizvođači, već i male, porodične proizvodnje, saopštio je predsjednik kompanije Voli Trade, Dragan Bokan.

„Veoma je važno da markete snabdijevamo svježim, domaćim proizvodom, koji zahtijeva kratak vremenski period od njive do stola ili od proizvodne linije do konzumenta“, rekao je Bokan za Glasniku Privredne komore (PKCG).

On je dodao da preko hiljadu poljoprivrednih proizvođača ostvaruje plasman kroz otkupni centar Volija, kao i da su do sada izazov predstavljali kontinuitet isporuke i oscilacije u kvalitetu.

„Siguran sam da se polako, ali sigurno, dobro napreduje i da se sve bolje razumijemo i usaglašavamo“, kazao je Bokan.

On je podsjetio da Crna Gora konstantno bilježi deficit domaćih poljoprivrednih proizvoda u odnosu na potrebe maloprodaje, posebno tokom ljetnje turističke sezone, zbog čega se ta praznina popunjava uvozom.

„Mada težimo tome da se sve manje okrećemo snabdijevanju iz inostranstva, osim kada su u pitanju egzotične vrste voća i povrća, svjesni smo da se uvoz ne smije umanjiti na uštrb kvantiteta, kao što ni smanjenje uvoza ne smije rezultirati enormnim rastom cijena“, objasnio je Bokan.

Pandemija koronavirusa je, prema njegovim riječima, otežala uslove uvoza i transporta i prouzrokovala rast cijena mnogih proizvoda koji se mogu uzgajati u Crnoj Gori.

„U domaćoj trgovini, govorim sa aspekta Volija, proizvođači imaju oslonac i podršku za razvoj. Potrebno je da to iskoriste na adekvatan način, kroz kvalitet, kvantitet, ambalažu, potrebnu dokumentaciju i sve ostale uslove koje nameće savremeno tržište“, saopštio je Bokan.

On je dodao da broj domaćih proizvođača, nažalost, još nije dovoljan, kao i da se generalno svodi na dio kategorija kao što je suhomesnati i mliječni program, voće, povrće, prorizvodnja meda i vina.

„Cilj nam je da u policama Voli marketa bude što veći broj domaćih prizvoda i kod nas su zastupljeni svi koji to kvalitetom zaslužuju. Mišljenja sam da oni i dalje nijesu dovoljno okrenuti unapređenju plasmana sa aspekta kontinuiranog kvaliteta i kvantiteta, aktivnijeg marketinga i savremenijeg pristupa marketinškim alatkama“, rekao je Bokan.

On smatra da ima crnogorskih proizvođača koji funcionišu na način na koji to rade najsavremeniji strani proizvodni sistemi i njihovi proizvodi se zahvaljujući tome mogu naći i van granica Crne Gore.

„Pozivamo sve proizvođače da se jave u Logističko otkupni centar i ostvare saradnju sa Volijem. Naš savjet je da prije odluke o uzgoju i proizvodnji analiziraju potrebe tržišta i međusobno komuniciraju, kako ne bi proizvodili iste poljoprivredne kulture“, kazao je Bokan.

On je podsjetio da je Voli napravio iskorak i krenuo u investiranje u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, kada je krajem 2017. godine zakupio državno poljoprivredno zemljište na lokalitetu Šas u opštini Ulcinj.

„Cilj je da se potrošačima ponudi sopstveni proizvod sa svojih polja i da se planskom sadnjom smanji uvoz poljoprivrednih proizvoda iz inostranstva. Proizvodi Naše bašte su najsličniji domaćoj proizvodnji, jer je prevashodno cilj da se izbjegne korišćenje hemijskih sredstava i da proizvodi budu prepoznatljivi po ukusu, mirisu i svježini“, objasnio je Bokan.

On je dodao da je prošle godine proizvedeno i plasirano preko 450 tona poljoprivrednih proizvoda, dok se u ovoj očekuje preko 2,5 hiljada tona. U pitanju su povratne kulture čija je potreba na tržištu veoma izražena.

„Pored plasmana proizvoda kroz sopstveni lanac maloprodaje, nastavljen je izvoz iceberg salate za Srbiju. Počeli smo proizvodnju motivisani željom da ponudimo potrošačima povrće i voće koji su tretirani minimalnom količinom pesticida i čiji miris i ukus vraća u ona lijepa vremena kada prilikom uzgoja izgled proizvoda nije bio osnovni kriterijum“, saopštio je Bokan.

On je kazao da ih je na odluku o proizvodnji navela činjenica da su tokom ljetnje turističke sezone bili prinuđeni da uvoze čak i proizvode koji se tradicionalno uzgajaju na ovom podneblju.

„Trudimo se da širimo proizvodni asortiman, ali vodimo računa o tome da ne ugrozimo male proizvođače“, naveo je Bokan.

Kada je u pitanju uticaj pandemije koronavirusa na situaciju na tržištu i uslove poslovanja, on smatra da je Voli tek na početku perioda suočavanja sa posljedicama i da je pred njim izazovan perod.

„Suočili smo se sa naglim promjenama. Jednim dijelom to je bio globalni fenomen, jer su potrošači danima kupovali enormne količine određenih proizvoda. Organizovali smo rad marketa u skladu sa svim mjerama i trudili se da što efikasnije izađemo u susret potrošačima“, podsjetio je Bokan.

On je dodao da je obezbijeđen kontinuitet u snabdijevanju bez obzira na sve izazove.

„Kada je izaostao uvoz sa tržišta na koja smo tradicionalno usmjereni, obezbijedili smo ga sa alternativnih. U periodu rasta troškova transporta, omogućili smo čak i nižu maržu za određen broj osnovnih životnih namirnica. Pripremamo i pokretanje poručivanja preko online platforme i nove vidove usluge“, saopštio je Bokan.

On je kazao da je ponosan na to kako se kompanija suočila sa izazovom i dodao da su zaposleni pokazali izuzetanu profesionalnost i posvećenost.

„Zbog toga smo nagradili naše radnike na prvoj liniji upravo u želji da im na taj način odamo priznanje. Trudićemo se da, bez obzira na pad potrošnje u aprilu, maju i junu, zadržimo iste zarade, cijeneći njihov korektan odnos prema kompaniji tokom trajanja epidemije“, rekao je Bokan.

On je naveo da je vizija kompanije da i u narednom periodu bude lider na tržištu, odnosno sistem koji je mjerilo kvaliteta i progresivnosti.

„U narednom periodu ćemo se posvetiti digitalizaciji i uvođenju novih tehnoloških rješenja. Razvijaćemo novi koncept trgovine koji podrazumjeva i gastronomsku ponudu u skladu sa najsavremnijim svjetskim trendovima. Trudićemo se da uvijek ponudimo veću vrijednost od same ponude i potražnje“, najavio je Bokan.

On je dodao da je plan kompanije razvoj van granica Crne Gore i izlazak na regionalna tržišta, ali da je on zbog aktuelne situacije odložen do momenta kad se procijeni da je vrijeme za iskorak.

„Novi Volijevi objekti u Podgorici, Zeti, Danilovgradu, Budvi i Plavu na najljepši način predstavljaju korak dalje u razvojnoj strategiji, koja osim proširivanja poslovnih aktivnosti podrazumijeva odgovornost i unapređenje kvaliteta života lokalne zajednice, zaposlenih i svih ljudi koji čine kompaniju“, rekao je Bokan.

On je poručio da će kompanija, ukoliko se suoči sa stranom konkurencijom, dati sve od sebe da se izbori kvalitetom, brzim reakcijama i efikasnošću u svim segmentima poslovanja.

„U godinama koje dolaze, vidim svoju firmu kao akcionarsko društvo, a sebe kao akcionara, jer želim da Voli bude sistem koji ne zavisi od pojedinca. Predstoji nam da rastemo, razvijamo se, damo pozitivan impuls privredi i budemo joj vjetar u leđa“, zaključio je Bokan.

Najčitanije