fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBDP u deset novih članica EU porastao 84 odsto

BDP u deset novih članica EU porastao 84 odsto

Brisel, (MINA-BUSINESS) – U deset zemalja koje su se prije 15 godina pridružile Evropskoj uniji (EU), iz evropskih strukturnih i investicijskih fondova uložno je 365 milijardi EUR, a neke od njih skoro su dostigle razvojni prosjek Unije, objavila je Evropska komisija (EK).

Prije 15 godina, 1. maja 2004. godine, deset zemalja srednje i istočne Evrope pridružilo se EU – Kipar, Češka, Estonija, Latvija, Litvanija, Mađarska, Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija.

Prema podacima EK, od 2004. godine iz evropskih strukturnih i investicijskih fondova u deset novih članica investirano je 365,2 milijarde EUR, što predstavlja 2,6 odsto njihovog BDP-a svake godine, prenosi Al jazeera Balkans.

BDP po stanovniku u deset zemalja članica je od 2003. do 2017. godine porastao 84 odsto.

U prethodnih15 godina BDP im je rastao po prosječnoj stopi od 3,3 odsto godišnje.

U najveću od novih članica, Poljsku, investirano je iz evropskih strukturnih i investicijskih fondova 175 milijardi EUR od 2004 godine.

BDP po stanovnika u Poljskoj je od 2003. do prošle godine porastao 100 odsto, a otvoreno je 2,6 miliona novih radnih mjesta.

Komisija navodi da je u prethodnom peridou u tih deset zemalja evropskim novcem izgrađeno ili obnovljeno 24,4 hiljade kilometara puteva, 3,4 hiljade kilometara željezničkih pruga, 11,4 miliona ljudi je dobilo pristup boljoj vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži, a 9,6 miliona širokopojasnom internetu.

Iz EK su kazali da proširenje donosi korist svima i da su širenjem jedinstvenog tržišta otvorena nova tržišta za kompanije iz dotadašnjih članica EU-a i iz novih članica.

„S višim dohotkom u novim članicama zahvaljujući investicijama iz EU, poboljšane su trgovačke i investicijske mogućnosti u cijeloj Uniji. Evropske investicije u novim članicama doprinose stvaranju radnih mjesta i rastu u drugim članicama i direktno kada neka kompanija dobije posao u drugoj članica na projektu koji se finansira iz evropskih fondova”, naveli su iz EK.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije