fbpx
NaslovnicaGlavna vijestBankama za podršku privredi 40 miliona EUR

Bankama za podršku privredi 40 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je, u okviru paketa mjera podrške privredi za drugi kvartal obezbijedila kreditnu podršku mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP), kako bi se povećala likvidnost privrede i smanjio negativni uticaj Covid-19 na ekonomiju.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja saopšteno je da se druga faza ove podrške, vrijedna 40 miliona EUR, realizuje kroz aranžman između Vlade i Razvojne banke Savjeta Evrope (CEB), a u cilju obezbjeđenja sredstava za kreditiranje privrede pod povoljnijim uslovima.

“Sredstva će se plasirati posredstvom komercijalnih banaka. Nakon realizacije ove tranše od 40 miliona EUR postoji mogućnost obezbjeđivanja dodatnih 30 miliona EUR podrške”, navodi se u saopštenju.

Projekat će se realizovati na način što će ministarstva ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja, iz tog kreditnog aranžmana, bankama kroz “transferni zajam” obezbijediti sredstva za kreditiranje MMSP.

“Ta sredstva, najmijenjena za podršku likvidnosti, ali i investicijama, bankama će biti proslijeđena bez obaveze plaćanja kamate, te se na taj način stvaraju preduslovi da krajnji korisnici dobiju značajno povoljnije uslove finansiranja, čime se stvara osnov za oporavak privrede”, rekli su iz Ministarstva.

Kako bi se realizovala ta sredstva, ministri ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja, Jakov Milatović i Milojko Spajić, će već naredne sedmice u ime Vlade zaključiti sa svakom bankom pojedinačno ugovor o saradnji na sprovođenju socio-ekonomskih mjera, kojim se definišu svi uslovi pod kojima će sredstva biti ustupljena krajnjim korisnicima.

“Vlada je osluškujući potrebe privrede krenula u sveobuhvatnu podršku iskazanu kroz mjere za prvi, a potom i drugi kvartal, te će i na ovaj način dugoročno podržati razvoj naše privrede koja se i dalje oporavlja od posljedica krize uzrokovane pandemijom”, zaključuje se u saopštenju.
(kraj) sam/jlb

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...