fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAutomatizovana pametna saksija za biljke

Automatizovana pametna saksija za biljke

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Finalni prototip automatizovane pametne saksije Orhis trebao bi da bude završen u septembru kada šestočlani tim tog start up-a očekuje dobijanje licence za izlazak na tržište njihovog proizvoda koji treba da omogući kvalitetniji, lakši i zanimljiviji uzgoj biljke.

Na realizaciji ideje za stvaranje pametne saksije godinu radi tim studenata druge i treće godine Elektrotehničkog fakulteta (ETF) smjera Elektronika i telekomunikacije, tim lider Luka Manojlović, Vladimir Đurišić, Prirodno matematičkog fakulteta (PMF) smjer Programiranje, Ognjen Šubarić, diplomirani inženjer Biotehničkog fakulteta, Aleksandra Savić i studenti ETF-a smjer Energetika i automatika, Boris Jovanović i Miloš Jelovac.

U ime tima Đurišić je rekao agenciji Mina-business da će Orhis pružiti znanje i pomoć neophodnu oko uzgoja biljke, dok će preko njihove prateće aplikacije biti obavljen monitoring i date informacije o svim važnim parametrima.

“Ideja za Orhis pametnu saksiju javila se zbog želje i ambicije da primijenimo u praksi znanje koje stičemo na fakultetu, ali i da se dodatno usavršimo i kroz rad naučimo mnogo novih vještina i van naše struke”, predočio je Đurišić.

foto: MINA

Prema njegovim riječima, razlog što su se opredijelili da ‘uđu u koštac’ baš sa tim problemom je što u laboratorijama obično nema biljaka ili veoma brzo uvenu i promijene boju.

“Želja nam je da, pored toga, pomognemo i motivišemo ljude da se aktivno bave uzgojem bilja, jer na taj način pozitivno djelujemo na našu planetu, ali i zdravlje svih ljudi”, kazao je Đurišić.

Ekipa u poslednjih par mjeseci, kako je saopštio Đurišić, u saradnji sa mentorom, Đurom Stojanovićem, predano radi za Start up akademiju u organizaciji ETF-a i tokom tog perioda uspjeli su da jasno definišu ideju, razrade sve potrebne korake na putu do tržišta i beta verziju prototipa Orhis saksije.

foto: MINA

”U saradnji sa Inovaciono preduzetničkim centrom (IPC) Tehnopolis iz Nikšića, kroz program BoostMeUp radimo na razvoju prototipa u pripremi našeg proizvoda za izlazak na tržište. Vjerujemo da ćemo do početka avgusta završiti sve pripreme kako bi se prototip podvrgao testnoj fazi i nadamo se dobio licencu za izlazak na tržište”, najavio je Đurišić.

Na pitanje koje prepreke su im otežavale rad, on je kazao da su imali dosta barijera, ali da su uspjeli da se uspješno izbore.

“Neke od najvećih dosadašnjih prepreka bile su rad sa hardverom, ali i otežana komunikacija sa dobavljačima komponenti elektronike zbog pandemije virusa Covid-19. Posebno bi izdvojili i vremenska ograničenja, jer su nam ispiti i redovna nastava oduzimali dosta vremena i energije, a istovremeno smo uporedo morali raditi na projektu”, rekao je Đurišić.

Govoreći o planovima, on je najavio da će tokom fakultetskog odmora u avgustu predano raditi na razvoju prototipa i svih detalja na saksiji, kako bi već u septembru imali spreman finalni prototip koji bi podvrgli testnoj fazi.

Kvalitet dosadašnjeg rada na pametnoj saksiji, koja signalizira šta je i kada biljki neophodno, nadležni su više puta ‘ovjerili’ priznanjima, pa je ekipa Orhisa osvojila drugo mjesto na Start up takmičenju u okviru ETF-a.

Uspjeli su i da se izbore sa jakom konkurencijom od 50 učesnika i budu jedan od šest odabranih timova čije su ideje ocijenjene najboljim i sa najvećim potencijalom za rast i razvoj u okviru prvog programa predakcelarije u Crnoj Gori (BoostMeUp) i dobiju novčanu pomoć i podršku u realizaciji ideje.

Riječ je o programu koji Tehnopolis sprovodi u partnerstvu sa kompanijom Amplitudo i Naučno-tehnološkim parkom Crne Gore, pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke.

Ideje i timovi, za ulazak u taj program ocjenjivani su na osnovu pet kriterijuma koji su se odnosili na oblast djelovanja i usklađenosti sa prioritetima Strategije pametne specijalizacije, tima, stepena razvojne faze projekta, inovativnosti i konkurentskih tržišna rješenja i pitcha.

“Konkurisali smo i za program Evropske unije EU4Tech PoC, što je za nas dosadašnji najveci izazov i nadamo se najboljem, tim prije što bi to bila odskočna daska za naš projekat”, ukazao je Đurišić.

Najčitanije