fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAgencije za zapošljavanje podigle kvalitet ponude

Agencije za zapošljavanje podigle kvalitet ponude

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencije za zapošljavanje odnosno ustupanje radnika su od 2011. godine i usvajanja izmjena i dopuna Zakona o radu, opravdale svoje postojanje i podigle kvalitet ponude radne snage na tržištu rada, smatra izvršni direktor agencije Dekra, Maksim Gegović.

On je Pobjedi kazao da se pokazalo da je postojanje i osnivanje tih agencija imalo opravdanje, što pokazuje i broj zaposlenih i klijenata.

„Agencije su prethodnih godina pomogle u suzbijanju rada na crno, jer je prije njihovog formiranja najveći dio radnika, pogotovo u sezonskim poslovima, bio angažovan na crno“, rekao je Gegović.

Prema njegovim riječima, uvođenjem agencija zadovoljniji su i radnici i poslodavci, a i država jer se u većoj mjeri plaćaju porezi i doprinosi na zarade.

Gegović je kazao da je zadovoljan rezultatima poslovanja agencije Dekra, koja je u Crnoj Gori deset godina.

„Posljednjih nekoliko godina bilježimo bolji finansijski rezultat od planiranog za 15 do 20 odsto. Na kraju septembra ćemo ispuniti finansijski plan predviđen za ovu godinu i on će i ove godine biti premašen oko 20 odsto i što se tiče prometa i profita“, precizirao je Gegović.

On je dodao da je kompanija zadnjih sedam godina završila u plusu, sa ostvarenim profitom.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku je više od dvije hiljade radnika angažovano i ustupljeno preko agencije Dekra.

„Ovi zaposleni su zadovoljni tim angažovanjem, primaju uredno plate, mogu aplicirati za određene kredite i koliko mi imamo informaciju od njih i od klijenata, zadovoljni su i jedni i drugi“, rekao je Gegović.

U bazi podataka agencije Dekra nalazi se 15 hiljada nezaposlenih, od čega je 20 do 25 odsto visokoškolaca.

„U protekle četiri godine uslovno smo ostali bez 500 ljudi, koji su dobili status stalnog zaposlenog u firmama u kojima su radili. To nam je jako drago, jer znamo da su ti radnici zavrijedili svojim odnosom i radom da dobiju stalni radni odnos kod naših klijenata“, naveo je Gegović.

On je dodao da se Dekra nalazi na bijeloj listi Poreske uprave, jer sve obaveze po osnovu poreza i doprinosa uredno plaćaju.

„Imamo 135 aktivnih klijenata, od čega je mnogo stranih kompanija sa kojima imamo izvanrednu saradnju“, kazao je Gegović.

Najčitanije