fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAbazović: Razmatrano nekoliko modela za rješavanje situacije u KAP-u

Abazović: Razmatrano nekoliko modela za rješavanje situacije u KAP-u

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Postoji nekoliko modela rješavanja situacije u Kombinatu aluminijuma (KAP) koji je najavio obustavu proizvodnje zbog visokih cijena električne energije, saopštio je vicepremijer Dritan Abazović i dodao da se nada najboljem rješenju po građane i ekonomiju.

“Na sjednici Vlade je bilo riječi o KAP-u. Resorni ministar zadužen za sektor energetike, Mladen Bojanić, je dao jedno mišljenje vezano za trenutnu situaciju. Tu se preduzimaju određene aktivnosti i svi očekujemo da to urodi plodom odnosno da se to riješi”, rekao je Abazović na konferenciji za novinare koju je održao sa vicepremijerom Sjeverne Makedonije, Fatmirom Bitićijem.

On je kazao da postoji nekoliko modela i da se nada da će situacija biti riješena na način koji bi bio najbolji za građane Crne Gore i ekonomiju.

“Državni sekretar Ministarstva finansija i socijalnog staranja iznio je negativne elemente ukoliko dođe do većeg problema sa KAP-om. Mislim da smo svi svjesni da takvu situaciju treba izbjeći”, naveo je Abazović.

On je kazao da se nada da će EPCG, koja je aktivni učesnik u tim razgovorima, takođe dati doprinos i predstaviti model koji bi i njima bio prihvatljiv da se situacija prevaziđe.

Uprava Uniproma, vlasnika KAP-a, najavila je radnicima da će postepeno gasiti ćelije u elektrolizi do 15. decembra, zbog visokih cijena struje od 1. januara, kada im ističe ugovor o snabdijevanju sa Elektroprivredom (EPCG).

Iz EPCG su kazali da su, u skladu sa zakonom i ranijom praksom, više puta slali pozivno pismo Unipromu da definišu novi ugovor, a posljednje su uputili 29. novembra.

“Do sada nijesmo zvanično dobili nikakav odgovor na naš poziv”, rekli su iz EPCG.

Oni su podsjetili da po ugovoru isporučuju KAP-u MWh po 45 EUR, a da je cijena na berzi dostizala i 400 EUR za MWh, a sada je 250, odnosno da su ove godine uvozili struju po prosječnoj cijeni od 92 EUR po MWh.

“Cijeneći važnost Uniproma za ekonomiju Crne Gore, EPCG je ponudila ostvarene mjesečne cijene na referentoj berzi, uz popust od 15 odsto i dodatnih pet odsto za redovnost u isplati, uz očekivanje da će u narednom peridu doći do stabilizacije tržišta električne energije”, rekli su iz EPCG.

Oni su dodali da se ovih dana struja za narednu godinu može kupiti na Mađarskoj berzi po 150 EUR po MWh, što bi značilo 120 EUR za Uniprom. Podsjećaju da obavljaju posao od javnog interesa, da moraju da obezbijede sigurnu i stabilnu isporuku stanovništvu i državi, pa im je osnovni cilj da stabilno posluju.

Predstavnici Uniproma poručili su da ako državi nije u interesu da očuva poslovanje velikog izvoznika, ni njima nije interes da posluju po “kamataškim uslovima”.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije