fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŽugić: Potrebno raditi na izmjeni strukture privrede

Žugić: Potrebno raditi na izmjeni strukture privrede

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Struktura crnogorske privrede je nepovoljna, a rad na njenoj izmjeni je dugotrajan proces, koji povlači niz sistemskih promjena, saopštio je novi predsjednik Privredne komore (PKCG), Vojin Žugić i dodao da je zadnji čas za intenzivnije bavljenje tim pitanjem.

„Kroz adekvatne investicije, podsticanje inovacija i stimulativan poslovni ambijent za razvoj konkretnih ciljanih djelatnosti mogli bi se vidjeti rezultati”, kazao je Žugić u intervjuu za Vijesti.

On smatra da je siva ekonomija balast nacionalne ekonomije već duži period i da PKCG na to kontinuirano ukazuje. Korekcija poreske politike, smanjenje troškova rada i posvećenost podizanju nivoa poslovne etike neki su od alata za njeno suzbijanje.

Žugić je rekao da je nedostatak jeftinih finansijskih sredstava, kao posljedica nepostojanja investicionog bankarstva, prepreka novim investicijama, koje uz nepredvidiv ambijent uzrokovan pandemijom značajno usporavaju rast i otvaranje novih radnih mjesta.

„Vjerujem da će strukturni fondovi u momentu kada nam budu dostupni biti okosnica razvojnog zamaha, te stoga za njihovo povlačenje moramo biti potpuno spremni“, naveo je Žugić.

On smatra da je visok nivo nezaposlenosti važno pitanje kojim se treba baviti. Žugić je dodao da je to posljedica pada ekonomskih aktivnosti u posljednjih godinu, uz, od ranije prisutne, ne baš dobre prilike u toj sferi zbog neusklađenosti ponude i tražnje na tržištu rada.

On je kazao da su Vlada i PKCG prirodni partneri, usmjereni na isti cilj, a to je obezbjeđivanje održivog ekonomskog rasta koji je preduslov dobrobiti društva i države u cjelini. Uloge su jasne, a uspjeh zagarantovan kroz sinergetsko djelovanje.

„Apsolutno sam siguran da će PKCG i Vlada u periodu koji je pred nama posvećeno raditi na daljem unapređivanju saradnje. Brojni su izazovi pred nama, a kvalitetne odgovore na njih jedino možemo dobiti kroz partnerstvo, na koje nas i zakon i dosadašnja dobra praksa upućuju“, saopštio je Žugić.

On je podsjetio da je u prethodnim mjesecima pokrenuto dosta zajedničkih aktivnosti, a planirana je i realizacija nekoliko važnih skupova u narednim mjesecima, zbog čega očekuje da od septembra oni dobiju na dinamici.

„Plan rada koji sam dostavio kandidujući se za poziciju predsjednika, po usmjerenosti djelovanja, ima dva segmenta, i to: zastupanje interesa privrede i širenje i unapređenje dijapazona aktivnosti koje utiču na olakšavanje poslovanja i podizanje nivoa konkurentnosti crnogorske privrede“, kazao je Žugić.

Poseban i najvažniji segment rada PKCG je zastupanje interesa privrede pred donosiocima odluka. To je, prema njegovim riječima, zadatak koji zahtijeva uključenost svih preduzeća, biranih predstavnika privrede, aktivnih u PKCG kroz različite organizacione oblike, baš kao i Stručne službe Komore, koja je zadužena za pružanje stručne i logističke podrške privredi u zaštiti i zastupanju njihovih interesa.

„U tu svrhu smatram važnim povećanje baze predstavnika privrede koji su uključeni u rad tijela i drugih oblika organizovanja Komore. To se može postići formiranjem većeg broja grupacija u okviru pojedinačnih granskih odbora udruženja“, naveo je Žugić.

On je saopštio i da kao važan zadatak prepoznajem učešće predstavnika privrede, rukovodstva i/ili zaposlenih u Stručnoj službi Komore u tijelima i radnim grupama koje formira Vlada ili pojedini njen resor, a koje se bave donošenjem propisa i drugih važnih akata čiji se sadržaj direktno ili indirektno odnosi na uslove poslovanja privrede.

Direktna involviranost privrede u rad tih tijela, nesumnjivo će, prema riječima Žugića, učiniti da se kroz iskustveno znanje dođe do kvalitetnijeg legislativnog okvira i uslova privređivanja.

„Kada je o aktivnostima koje utiču na olakšavanje poslovanja i podizanje nivoa konkurentnosti crnogorske privrede riječ, jedna od prvih radnji biće pokretanje Centra za pravna pitanja koji će se baviti pitanjima vezanim za privredno-sistemske propise“, rekao je Žugić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije