fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŽPCG ostvario profit od milion EUR

ŽPCG ostvario profit od milion EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Željeznički prevoz (ŽPCG) će, prema preliminarnim rezultatima, prošlu poslovnu godinu završiti pozitivnim rezultatom većim od milion EUR, što je najbolji rezultat od osnivanja preduzeća, saopštili su iz kompanije.

“Na takav rezultat dominantno je uticalo povećanje prihoda od prodaje karata uz činjenicu da su troškovi ostali na istom nivou”, rekli su Pobjedi iz ŽPCG.

U kompaniji su zadovoljni ostvarenim rezultatom, ocjenjujući da ključni pokazatelji rada govore da je prošla godina bila uspješna. Upozoravaju, međutim, da ih čekaju ozbiljni izazovi u podizanju nivoa kvaliteta željezničke usluge.

“Jedan od najznačajnijih izazova je rekonstrukcija pruge od Bara do granice sa Srbijom, koje izvodi Željeznička infrastruktura, a što će rezultirati povećanjem redovnih brzina i skraćenjem putovanja. Drugi se odnosi na modernizaciju voznog parka u srednjoročnom periodu”, kazali su iz ŽPCG.

Oni su naveli da je prošle godine prevezeno 775 hiljada putnika, od čega u lokalnom saobraćaju 645 hiljada.

“Realizovani prihodi od prodaje karata premašiće iznos od 2,6 miliona EUR. U odnosu na 2021. godinu prevezeno je 40 odsto više putnika, dok je plan premašen 18 odsto”, precizirali su iz ŽPCG.

Oni su dodali da redovno izmiruju neto zarade i uplaćuju doprinos i porez.

“Poreski dug je sa sedam miliona 2020. pao na 5,7 miliona. Preduzeće se trudi da izmiruje i akumulirane obaveze iz ranijeg perioda”, saopštili su iz ŽPCG i podsjetili da kod njih plate nijesu rasle od 2013, pa je prosječna kompanijska zarada daleko ispod državnog prosjeka, tako da treba razmišljati i o njihovom usklađivanju.

Iz ŽPCG nijesu precizirali kolika je kompanijska prosječna zarada, niti su odgovorili na pitanje da li su prošle godine povećali broj zaposlenih i šta planiraju na tom planu ove godine.

ŽPCG je prošle godine od države dobila naknadu od šest miliona EUR, po osnovu obaveze prevoza putnika od javnog interesa.

“Imajući u vidu da je došlo do poskupljenja energenata, ali i svih usluga i roba koje su povezane sa djelatnošću tekućeg i investicionog održavanja voznih sredstava, smatramo da u narednom periodu ovu naknadu treba uvećati”, rekli su iz ŽPCG.

Za ovu godinu su planirali remont vagona, lokomotiva i elektromotornog voza, pa su planirali investicije od 2,2 miliona EUR.

Iz ŽPCG je saopšteno da su budžetom za ovu godinu predviđene državne garancije od 20 miliona EUR za nabavku novih vozova.

“Formirana je i međusektorska radna grupa koja će raditi na otklanjanju svih barijera kada je u pitanju ispunjenje zahtjeva u dijelu evropskih normi i nacionalnog zakonodavstva vezano za državnu pomoć i način finansiranja ovog projekta”, saopštili su iz ŽPCG.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije