fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZnatno veći promet na Montenegroberzi

Znatno veći promet na Montenegroberzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rast indeksa i znatno veći promet, zahvaljujući prodaji državnih obveznica, obilježile su sedmicu na Montenegroberzi.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, ojačao je 1,4 odsto na 845,22 poena, a MONEX blago na 10.788,34 boda.

Promet je iznosio 2,51 milion EUR i bio je 36 puta veći u odnosu na prošlosedmični. U prošloj sedmici se trgovalo dva dana zbog praznika.

Najveći udio u prometu imale su državne obveznice, i to 87,94 odsto.

Obveznicama pod oznakom GB16 trgovano je za 50,5 hiljada EUR, a onima oznake GB26 za 2,21 milion EUR.

Promet je realizovan kroz 149 transakcija.

Rasle su na sedmičnom nivou akcije Željezničke infrastrukture (ŽICG) 9,8 odsto na 1,45 centi, Zetatransa 5,9 odsto na 80,81 cent i Port of Adrie jedan odsto na 11,1 cent.

Dionica Luke Bar jačala je ove sedmice 2,8 odsto na 18,5 centi. Ta kompanija i Lučka uprava potpisale su aneks ugovora o korišćenju morskog dobra, kojim je barskoj kompaniji potvrđeno isključivo pravo korišćenja lučkog područja i infrastrukture.

„Zaključivanjem aneksa Luka Bar je preuzela obavezu da, u periodu za koji se produžava pravo korišćenja lučkog područja i obavljanja lučke djelatnosti, zaključno sa 2037. godinom, investira 61,13 miliona EUR“, navodi se u saopštenju.

Dionice Crnogorskog Telekoma rasle su sedam odsto na 1,68 EUR, Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Ulcinjska rivijera 2,7 odsto na 3,8 EUR, Crnogorskog elektroprenosnog sistema 1,5 odsto na 68 centi, Jugopetrola blago na 12,84 EUR i Instituta “Simo Milošević” neznatno na 33,01 EUR.

Akcija Elektroprivrede (EPCG) je ove sedmice rasla neznatno na 3,85 EUR. Ta kompanija je u prvom kvartalu ostvarila neto dobit od 10,7 miliona EUR, što je oko tri puta manje u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi preduzeća su na kraju marta smanjeni 1,4 odsto na 90,42 miliona EUR.

Izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić saopštio je da nerazvijenost organizovanog tržišta u regionu i manjak konkurencije i dalje ograničavaju rast cijena električne energije domaćim kupcima, ali se jačanjem trgovine i broja učesnika može očekivati izjednačavanje sa tržišnim.

“Treba imati na umu i vođenje odgovorne politike regionalnih vlada, koje žele da se proces liberalizacije i potpune deregulacije tržišta i cijena izvedu postepeno, kako ne bi došlo do udara na standard građana”, rekao je Noveljić u intervjuu za portal Balkan green energy news.

On je kazao da postoje periodi kada zbog određenih poremećaja dolazi do skokova cijena na tržištu u odnosu na cijenu snabdijevanja krajnjih potrošača. Ipak, prema njegovim riječima, ne može se očekivati da cijene mogu pratiti te skokove, jer se sa krajnjim potrošačima formiraju dugoročni ugovori.

Pale su akcije Plantaža 7,5 odsto na 11,1 cent.

Sedmicu je obilježila vijest da je deponentima Atlas banke u stečaju do sada isplaćeno 47,6 miliona EUR ili 53 odsto garantovanih depozita. Iz Fonda za zaštitu depozita (FZD) su kazali da je do četvrtka isplaćeno 5,98 hiljada deponenata.

Isplata garantovanih depozita deponentima Atlas banke u stečaju počela je 24. aprila.

Dionica Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera zadržala se na prošlosedmičnih sedam EUR.

Akcija Eurofonda je rasla 20 odsto na 42 centa. Fondom je trgovano za 141,5 EUR.

Korporativnim obveznicama Hipotekarne banke trgovano je za 30 hiljada EUR. Ta banka je, ove sedmice, dobila treću godinu zaredom, nagradu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za najaktivniju u Crnoj Gori.

Promet na MTP ME tržištu, odnosno multilateralnoj trgovačkoj platformi, iznosio je 11,02 hiljade EUR.

Sedmicu je obilježila i vijest da je stečajni upravnik Invest banke Montenegro (IBM), Milan Rakočević, uputio svim bankama u Crnoj Gori ponudu za prodaju, ustupanjem dijela njene imovine.

“Jedna od banaka je tražila dodatne informacije o strukturi imovine koja je predmet ponude”, kazao je Rakočević Pobjedi.

Stečaj u IBM je uveden 4. januara, a isplata garantovanih depozita do 50 hiljada EUR počela je 28. januara.

Ukupan promet na Montenegroberzi u aprilu je iznosio 118,17 miliona EUR i bio je oko 11,48 hiljada odsto veći u odnosu na mart.

„U poređenju sa aprilom prošle godine, promet je veći 9,91 hiljadu odsto. Prosječan dnevni promet iznosio je 5,91 milion EUR, a veći dio, oko 99 odsto, ostvaren je na slobodnom tržištu“, navodi se u Biltenu Montenegroberze.

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...