fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZnakovi slabljenja potražnje spustili cijene

Znakovi slabljenja potražnje spustili cijene

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 42 USD zbog zabrinutosti za potražnju, koju je podstaklo saudijsko sniženje cijena azijskim kupcima i slabiji kineski uvoz.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 66 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 59 centi nižoj cijeni, od 39,18 USD, prenosi Hina.

Saudijska Arabija, najveći izvoznik nafte u svijetu, snizila je zvaničnu prodajnu cijenu sirove nafte azijskim kupcima za oktobar na najniži nivo od maja.

„Tržišta su taj pad protumačila kao znak slabljenja oporavka potražnje u regiji u kojoj se nalaze drugi i treći najveći potrošač nafte u svijetu”, rekla je analitičarka kompanije Rystad Energy, Paola Rodriguez-Masiu.

Trgovce je zabrinulo i usporavanje kineskog uvoza nafte u avgustu, prema podacima carinske uprave. Kina je najveći uvoznik nafte u svijetu koji je do sada podržavao cijene rekordnim kupovinama.

„Puno je upitnika u vezi s kineskom ekonomijom i njegovim odnosom s ključnim industrijalizovanim zemljama, sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a ovih dana čak i s Evropom”, naveo je direktor za energetska tržišta i sigurnost u Međunarodnoj energetskoj agenciji (IEA), Keisuke Sadamori.

Paralelno je Praznik rada tradicionalno obilježio završetak ljetne sezone vožnje u SAD-u pa se investitori ponovo fokusiraju na slabašnu potražnju za gorivom u najvećem potrošaču nafte u svijetu.

Pritisak cijenama bile su i pojačane aktivnosti bušenja u SAD-u, podstaknute povoljnim nivoom cijena na međunarodnim tržištima.

Značajniji pad cijena zakočila je nada da bi uskoro mogla biti dostupna vakcina za Covid-19, nakon što su australijski zvaničnici rekli da prve serije vakcina očekuju u januaru i da bi one mogle pružati “zaštitu kroz više godina”.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u petak iznosila 43,42 USD, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije