fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZnačajna iskustva Sjeverne Makedonije u implementaciji IPARD-a

Značajna iskustva Sjeverne Makedonije u implementaciji IPARD-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnoj Gori će od značaja biti iskustva Sjeverne Makedonije u cilju uspješne implementacije IPARD programa, saopštio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović.

Stijović i državna sekretarka u Ministarstvu, Nikolina Mišnić, danas su se, u sklopu zvanične posjete Sjevernoj Makedoniji, sastali sa direktorom Agencije za finansijsku podršku u poljoprivredi i ruralnom razvoju Nikicom Bačhovskim i saradnicima.

“Na sastanku se razgovaralo o unapređenju međusobne saradnje i pomoći u razvoju i jačanju administrativne strukture, kao i povećanju apsorpcije sredstava iz nacionalnog i budžeta Evropske unije (EU)”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Stijović je poručio da su sva iskustva i pravci dobrodošli u cilju uspješne implementacije IPARD programa u Crnoj Gori.

“Zajednička prošlost, geografska blizina i dosadašnje pozitivno iskustvo u našoj saradnji, garancija su uspješne saradnje u budućnosti. Imamo mnogo toga da naučimo iz institucionalnog sjećanja vaših službi, a sa obzirom da ste među najuspješnijim državama u korišćenju međunarodnih sredstava i dobroj organizaciji na ovom polju, nadamo se da vaša podrška kroz stručnu pomoć Crnij Goru tokom naše reforme i jačanja kapaciteta neće izostati“, naveo je Stijović.

Bačhovski je rekao da intenziviranje komunikacije na političkom i tehničkom nivou otvara nove mogućnosti za razmjenu iskustava i uzajamnu pomoć na putu ka EU za obje zemlje.

“Sjeverna Makedonija, preko Agencije za finansijsku podršku u poljoprivredi i ruralnom razvoju, već duže vreme sprovodi IPARD program. Najbolji dokaz da i institucija i država imaju kapacitete za uspješnu implementaciju je potpuno korištenje raspoloživih sredstava odobrenih od EU, kroz program IPARD 2”, dodao je Bačhovski.

Potvrda da su lider u regionu po korišćenju sredstava IPARD 2 stigla je, kako je rekao, iz Direkcije za poljoprivredu EU.

“Imamo kapacitet i želju da širimo iskustvo i znanje zemalja u regionu koje su na putu evropskih integracija. Sa zadovoljstvom smo zajedno sa cijelim timom dostupni za razmjenu iskustava u oblasti direktnih plaćanja, implementacije IPARD programa i stvaranja i korišćenja IACS sistema“, rekao je Bačhovski.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije