fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZemlje Zapadnog Balkana sve atraktivnija destinacija za digitalne nomade

Zemlje Zapadnog Balkana sve atraktivnija destinacija za digitalne nomade

Budva, (MINA-BUSINESS) – Zemlje Zapadnog Balkana su sve atraktivnija destinacija za digitalne nomade, a prednosti koje pružaju su relativno niski troškovi života, sigurnost i otvorenost ljudi, ocijenjeno je na događaju Cross Border Coworking Conference u Budvi.

Iz Inovaciono preduzetničkog centra (IPC) Tehnopolis je saopšteno da se više od 160 učesnika okupilo ove sedmice u Budvi kako bi prisustvovali događaju na kojem je 25 govornika iz 11 različitih zemalja svijeta spremno dijelilo znanja i iskustva o aktuelnim temama u regionu – digitalnim nomadima i coworking sceni.

„Dinamičnoj i interaktivnoj konferenciji prisustvovali su coworking menadžeri i coworkeri iz regiona, digitalni nomadi, freelanceri, preduzetnici, predstavnici organizacija koje pružaju podršku razvoju poslovnog okruženja, te predstavnici javnih institucija i donosioci odluka s zajedničkim ciljem da donesu zaključke i preporuke potrebne za predstavljanje zemalja regiona kao odredišta privlačnih digitalnim nomadima“, navodi se u saopštenju.

Na konferenciji je jasno istaknut potencijal prilagođavanja dosadašnjeg načina rada savremenim trendovima, s naglaskom na digitalni nomadizam kao stil života.

„Interaktivne panel diskusije iznjedrile su prednosti zemalja regiona za digitalne nomade – relativno niske troškove života, sigurnost, klimatske uslove i otvorenost i toplinu ljudi. Istaknuto je da zemlje regiona ne treba da se fokusiraju na privlačenje prosječnog digitalnog nomada, nego na kreiranje mogućnosti za sve, ali da u ovom procesu jedni na druge ne treba da gledaju kao na konkurenciju, nego kao na saradnike i partnere“, dodaje se u saopštenju.

Neosporavajući važnost regulisanja boravka digitalnih nomada u državi, dodatno se razgovaralo i o činjenici da digitalnim nomadima viza nije presudna prilikom izbora destinacije, te da se i na druge načine može poželjeti dobrodošlica toj ciljnoj grupi.

Predstavljeni su i paketi usluga za digitalne nomade koje će uskoro ponuditi mreža Code Hub-ova, coworking prostora u Mostaru, Nikšiću, Tuzli i Zadru.

„Kroz primjer Dubrovnika istaknuta je važnost saradnje turističke zajednice, lokalne vlasti te pojedinaca i organizacija, koji ovoj ciljnoj grupi mogu ponuditi kvalitetan sadržaj prilikom boravka na određenoj lokaciji“, navodi se u saopštenju.

O digitalnim nomadima i radu na daljinu razgovaralo se i iz perspektive digitalnih nomada, koji su istakli prednosti tog stila života, ali i pozitivne utiske o zemljama regiona.

„Rad na daljinu je definisan i kao alat za poboljšanje efikasnosti preduzeća, kvalitetniju organizaciju timova i zdraviji stil života. To su potvrdili i predstavnici regionalnih medija kada su govorili na koji način su svoj rad adaptirali na novonastalu situaciju koja je zahtijevala rad na daljinu“, navodi se u saopštenju.

Konferencija je bila prilika i za razgovor o coworking sceni u zemljama Zapadnog Balkana kroz predstavljanje rezultata istraživanja, razgovore sa predstavnicima coworking prostora te osvrt na stanje prije i poslije globalne pandemije.

„Kroz program konferencije i razgovore sa govornicima provlačila se i važnost izgradnje zajednice te stvaranje uslova za saradnju i networking, čemu je i ova konferencija bez sumnje dala značajan doprinos“, zaključuje se u saopštenju.

Cross Border Coworking Conference su organizovali IPC Tehnopolis i INTERA Tehnološki Park kroz projekt 2CODE, kofinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije (EU).

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Kroz tri tendera nabaviće 30 hiljada brojila

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektrododistributivni sistem (CEDIS) završio je tri tendera za nabavku brojila...