fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZbog nenaplaćenih akciza i PDV-a u kasi 59 miliona manje

Zbog nenaplaćenih akciza i PDV-a u kasi 59 miliona manje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U državnu kasu se od 2018. do juna ove godine, zbog nenaplaćenih akciza i poreza na dodatu vrijednost (PDV) za gorivo za brodove i jahte, nije slilo 59 miliona EUR, pokazali su podaci Ministarstva finansija.

Pobjeda piše da se dvije trećine toga odnosi se na jahte za sport i rekreaciju, a tek trećina na komercijalne svrhe.

Tokom godina u kojima je gorivo prodavano bez akciza i poreza, što je trebalo da stimuliše luksuzni jahting turizam, u jahte je u Crnoj Gori natočeno skoro 104 miliona litara.

Vlasnici jahti u Crnoj Gori plaćaju 44 centri više po litru goriva. Poslije četiri i po godine Vlada je ukinula je dio benefita, odnosno vratila akcize i proeze.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović objasnio je da je odluka donijeta uslijed poremećaja na tržištu energenata.

“Svjedoci smo rasta cijene goriva i to u dužem vremenskom periodu koja je sada, maltene, duplirana u odnosu na period od prije dvije godine, odnosno prije početka korone. To je veliki šok za privredu i građane i u tom smislu smo napravili nekoliko poteza kako bismo kako-tako napravili olakšice od naftnog šoka”, rekao je Damjanović za Al Jazeeru.

Sa druge strane, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pozvao je Vladu da preispita vraćanje akciza, navodeći kako je ta mjera bila mamac za vlasnike mega jahti. Sa takvim stavom saglasni su i pojedini predstavnici biznisa.

Predstavnik Udruženja poslodavaca, Vasilije Kostić, baveo je da Crna Gora nije ostrvo na Sredozemlju ili Jadranu, što znači da nije pošteđena konkurencije i da su u njenom susjedstvu i na Mediteranu vrlo ozbiljni ili jedni od najozbiljnijih konkurenata.

“Jedna mala turistička destinacija, kao što je Crna Gora, mora da se bori za svoj konkurentski prostor kad je u pitanju turizam”, kazao je Kostić.

U Ministarstvu finansija tvrde da je odluka dobro promišljena, da se tržište razvilo, a da su određeni benefiti i dalje tu.

“Vezovi za jahte su svega sedam odsto, u odnosu na 21 odsto koja je opšta stopa PDV-a. Dakle, smanjena je stopa PDV-a. Snabdijevanje hranom i pićem za ljude na tim jahtama je ponovo bez PDV-a. Tako da su to sve one male pogodnosti kojih se industrija ne sjeti kada želi da vodi debatu o svim ovim stvarima”, rekao je Damjanović.

U Vladi smatraju da je vraćanje akciza na gorivo za jahte bila obaveza i na evropskom putu Crne Gore.

“Bescarinsko gorivo je mjera suprotna evropskim pravilima i ozbiljna prepreka za napredak u pregovaračkim poglavljima koja se odnose na carinsku i poresku politiku”, kazali su u Ministarstvu finansija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije