fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZavršen 2,6 miliona EUR vrijedan projekat na primorju

Završen 2,6 miliona EUR vrijedan projekat na primorju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je uspješno okončao 2,6 miliona EUR vrijedan projekat zamjene užeta na četiri 35kV dalekovoda sa kojih se električnom energijom napajaju djelovi opština Herceg Novi, Budva, Bar i Ulcinj.

„Sprovedene aktivnosti su od izuzetnog značaja za obezbjeđivanje pouzdanijeg i kvalitetnijeg napajanja za preko 28 hiljada korisnika na turistički atraktivnom području, sa akcentom na period ljetnjeg opterećenja tokom sezone, uključujući i stvaranje preduslova za izgradnju novih elektroenergetskih objekata i priključenje novih korisnika“, navodi se u saopštenju.

Na 10,3 kilometra dugačkom 35KV dalekovodu TS 110/35KV Bar – TS 35/10KV Sutomore obavljena je zamjena postojećeg provodnika sa novim (ACCC klase HTLS) veće prenosne moći za minimum 40 odsto i na taj način su stvoreni uslovi za obezbjeđivanje pouzdanog i kvalitetnog napajanja za područje Sutomora, Đurmana i Čanja.

“Vrijednost radova na ovom dalekovodu iznosila je oko 1,3 miliona EUR”, dodaje se u saopštenju.

Zamjena užeta realizovana je i na 35KV dalekovodu TS 110/35kV Ulcinj – TS 35/10kV Velika Plaža 1, čime su obezbijeđeni uslovi za kvalitetnije napajanje korisnika na području zaleđa Velike Plaže i Ade Bojane.

Takođe, projekat je obuhvatio i dalekovode 35KV TS 110/35kV Markovići-TS 35/10kV Miločer i TS 110/35kV Podi-TS 35/10kV Topla, čime se postiglo povećanje stepena kvaliteta u napajanju, kao i povećanje kapaciteta za priključenje novih objekata za dio Budve, odnosno dio Bečića, Kamenovo, Sveti Stefan, Petrovac i Buljarica, kao i za dio hercegnovske opštine, odnosno Sutorinu, Njivice, Žvinje, Industrijsku zonu, Ratiševinu, Sušćepan, Trebesin, Mojdež, Gomilu, Igalo – centar, Tatar baštu, Novosadsko, Stanišića Dubrava, Topla (1,2 i 3), Dom zdravlja, Institut dr Simo Milošević i granični prelazi Debeli Brijeg i Konfin.

Za radove na ta tri dalekovoda CEDIS je izdvojio oko 1,3 milona EUR.

“Ovom investicijom postigli smo mnogo. Naime, prevaziđena je limitiranost sa aspekta prenosa snage, i za izuzetno brojan konzum i turistički atraktivna područja koja tokom ljetnje sezone posjete desetine hiljada turista obezbijeđen je dodatni nivo sigurnosti i kvaliteta u napajanju električnom energijom”, rekli su iz CEDIS-a.

Iz kompanije su kazali da su riješili i problem ograničenosti u kapacitetima za priključenje novih elektroenergetskih objekata i većeg broja značajnih turističkih i stambeno-poslovnih objekata čija je gradnja u toku.

“Takođe, što je važno naglasiti, obezbijeđeno je i kvalitetno alternativno napajanje za određena područja”, naveli su iz CEDIS-a.

Radove na ovom projektu izvodio je Elektro Team Budva.

“Osim ovog, od značajnijih projekata CEDIS trenutno radi na izgradnji trafostanice 35/10kV Velje Brdo, izgradnji 10kV postrojenja u trafostanici 110/10kV Kličevo, rekonstrukciji 10kV postrojenja u podgoričkoj TS 35/10kV Centar, dok je rekonstrukcija TS 35/10kV Kumbor u završnoj fazi”, precizirali su iz CEDIS-a.

U toku su i pripremne aktivnosti za izgradnju trafostanice 35/10 kV Duklo u Nikšiću. Za realizaciju navedenih investicija izdvojeno je oko 5,6 miliona EUR.

“Paralelno se realizuju aktivnosti u sklopu druge godine projekata revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže na ruralnom području širom Crne Gore. Vrijednost ugovorenih radova na projektima revitalizacije iznosi oko 26 miliona EUR”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije