fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZaposleni u trafikama rade u nehumanim uslovima

Zaposleni u trafikama rade u nehumanim uslovima

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Zaposleni u trafikama rade u nehumanim uslovima i bez poštovanja Zakona o radu, saopštio je odbornik Građanskog pokreta URA u cetinjskom parlamentu, Slavko Janković.

On je kazao da je pandemija koronavirusa radnike dovela u potpuno nezavidan položaj, da su nezaštićeni i da u nehumanim uslovima obavljaju svoje radne zadatke.

“Prije svih treba izdvojiti zaposlene na trafikama koji u svega par kvadrata i bez mokrog čvora odrađuju svoje radne dane”, naveo je Janković u saopštenju.

On tvrdi da se zaposlenima na trafikama krše prava koja im garantuje Zakon o radu.

“Zaposleni na trafikama rade preko 40 sati sedmično, to jednostavno potvrđuje vrijeme otvaranja i vrijeme zatvaranja objekta, dok imaju minimalno primanje od 222 EUR, što govori da im prekovremeni sati nijesu plaćeni”, kazao je Janković.

On je pitao da li nadležnim inspekcijama loše ide sabiranje, ili namjerno žmure na takvo kršenje zakona i povredu prava radnika.

“Mislim da je odgovor svima dobro poznat. Zaposleni na trafikama nemaju obavezni dnevni odmor u trajanju od pola sata koji ulazi u radno vrijeme, kao ni obavezan slobodan dan sedmično. Pored pomenutog, ne smijemo zanemariti ni izostanak slobodnih dana za državne i vjerske praznike”, dodao je Janković.

On je naveo nedavni primjer kada su usljed prvomajskih praznika sve trgovine imale tri slobodna dana, dok su zaposleni na trafikama radili sva ta tri dana.

On je pitao nadležne da li ti ljudi imaju pravo na privatan život i vrijeme provedeno sa porodicom, ili su za njih zakoni samo mrtvo slovo na papiru.

“Da li je i najbolje napisani zakon dobar ako se ne primjenjuje, ili još gore ako se selektivno primjenjuje”, pitao je Janković.

Jasno je, kako je objasnio, da to nije usamljen primjer i da se takva zloupotreba i eksploatisanja zaposlenih može susresti na svakom koraku.

“Upravo zbog toga apelujem na zaposlene da dignu glas za svoja zakonom garantovana prava, jer na taj način osim sebi pomažu i državi koja zbog ovakvih primjera svake godine gubi milione EUR na račun poreza i doprinosa”, zaključio je Janković.

Najčitanije