fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZalažu se za uvođenje izletničke takse za Perast

Zalažu se za uvođenje izletničke takse za Perast

Kotor, (MINA-BUSINESS) – Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) zalaže se za uvođenje izletničke takse za Perast za sljedeću turističku sezonu, što bi tom gradu, kako tvrde, donijelo prihode od oko 250 hiljada EUR.

U kotorskom DPS-u smatraju da bi prihod po osnovu izletničke takse za Perast iznosio ne manje od 250 hiljada EUR, što bi se opredijelio isključivo za unaprijeđenje lokalne infrastrukture i podizanje životnog standarda stanovnika tog grada.

Oni su podsjetili da je Turistička organizacija Kotor prošle godine, u konsultacijama sa Nacionalnom turističkom organizacijom (NTO) i Ministarstvom održivog razvoja i turizma, razmatrala uvođenje izletničke takse za Perast, ali da iz nepoznatih razloga bivša kotorska vlast nije shvatila ozbiljnost situacije i nije tražila saglasnost Vlade.

„To pitanje je, inače, posebno došlo do izražaja zbog komunalnog haosa koji se stvara u Perastu, od kojeg grad nema nikakve koristi. S druge strane, aktuelne informacije sa svjetskog turističkog tržišta upozoravaju da Crnoj Gori prijeti opasnost od takozvanog overturizma, što znači da na jednoj lokaciji ima toliko posjetilaca da to negativno utiče kako na lokalno stanovništvo i životnu sredinu“, navodi se u saopštenju kotorskog DPS-a.

Oni su podsjetili da je Perast, nakon kotorskog Starog grada, najposjećeniji dio opštine u koji dolazi više od trećine putnika sa kruzera.

Iz kotorskog DPS-a su dodali da je broj izletnika u Starom gradu u prošloj godini premašio pola miliona, dok za prvih sedam mjeseci ove godine iznosi 305 hiljada.

„Na osnovu toga se do kraja godine očekuje najmanje 550 hiljada izletnika, odnosno računajući cijenu od jednog EUR po osobi za grupe veće od pet turista, prihod od 550 hiljada EUR“, naveli su iz kotorskog DPS-a.

Najčitanije

Nastavak intenzivne saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Poreska uprava (PU) i Uprava policije nastaviće intenzivnu saradnju, saopštili su...