fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZalaže se za uvođenje četvorodnevne radne sedmice

Zalaže se za uvođenje četvorodnevne radne sedmice

Helsinki, (MINA-BUSINESS) – Nova premijerka Finske Sanna Marin (34) založila se za uvođenje fleksibilnog radnog vremena u zemlji, što bi podrazumijevalo da se radi četiri dana sedmično po šest sati dnevno.

“Smatram da ljudi zaslužuju da provode više vremena sa svojim porodicama, sa voljenima, da se posvete svojim hobijima i drugim aspektima života, kao što je kultura. Ovo bi mogao da bude naredni korak u našem radnom životu”, kazala je Marin.

Marin, najmlađa predsjednica vlade na svijetu i majka jednog djeteta, na čelu je koalicije lijevog centra u čijem su sastavu još četiri druge partije koje predvode žene, a od kojih su tri mlađe od 35 godina, prenosi B92.

Prije nego što je postala premijerka, Marin je obavljala funkciju ministarke saobraćaja Finske i na toj dužnosti se zalagala za skraćenje radne nedjelje kako bi se poboljšao odnos radnika prema poslu i povećala produktivnost.

U Finskoj se standardno radi osam sati dnevno, pet dana sedmično.

Predlog je sa oduševljenjem pozdravila finska ministarka prosvjete Li Andersson, liderka Lijeve alijanse.

“Od velike je važnosti omogućiti građanima Finske da imaju skraćeno radno vrijeme. To pitanje nema veze s tim što ga predlažu žene, već sa pružanjem pomoći i ispunjavanjem obećanja datih biračima”, rekla je Anderson.

U susjednoj Švedskoj, gdje je takođe testirano šestosatno radno vrijeme 2015. godine, rezultati su pokazali da su radnici srećniji, produktivniji i bogatiji.

Tu praksu su oprobale i pojedine vodeće svjetske kompanije. Tako je Microsoft Japan prošlog novembra povukao hrabar potez u nastojanju da poboljša balans između poslovnog i privatnog života radnika uvodeći trodnevni vikend za svoje zaposlene.

Rezultati su pokazali da je produktivnost porasla nevjerovatnih 39,9 odsto.

Najčitanije

U Crnoj Gori je povoljno okruženje za razvoj korupcije

Podgorica, (MINA) – Izostanak institucija sistema, siromaštvo, ratovanje, opsesija reputacijom su neki od elemenata...