fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZajedno za jači investicioni razvoj regiona

Zajedno za jači investicioni razvoj regiona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Regionu, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji nedostaje snažan investicioni zamah i intenzivnije saobraćajno i energetsko povezivanje, na čemu će biti akcenat u saradnji dvije prijateljske države, ocijenili su ministar finansija, Aleksandar Damjanović i sjevernomakedonski zamjenik premijera, Fatmir Bitići.

Susret Damjanovića, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Skoplju, sa Bitićijem, bio je prilika da se dodatno razmotre zajednički izazovi, uz ocjenu da su globalne promjene koje su u toku šansa za zemlje Jugoistočne Evrope, naročito Zapadnog Balkana.

“Ocijenjeno je da svaka regionalna inicijativa koja daje konkretni rezultat treba biti podržana, prije svega Berlinski proces, nedavno intenziviran i resetovan, ali i inicijativa Otvoreni Balkan, kao komplementarna i kompatibilna sa Berlinskim procesom”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, konstatovano da će se intenzivirati i proces formiranja zajedničke mješovite ekonomske komisije, a aktuelizovana je i ideja održavanja zajedničke sjednice vlada Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Damjanović se, pored učešća na konferenciji Gledajući dalje od krize-budućnost Zapadnog Balkana, sastao i sa ministrom finansija Sjeverne Makedonije, Fatmirom Besimijem.

U razgovoru sa Besimijem, ocijenjeno je da, na temelju odličnih odnosa Crne Gore i Sjeverne Makedonije postoji potencijal za dalje snaženje saradnje dva ministarstva finansija, prvenstveno u kontekstu uzajamne podrške i ostvarivanja napretka u procesu evropskih integracija.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o situaciji u oblasti javnih finansija, legislativi ali i planovima očuvanja finansijske stabilnosti, kao i otklanjanja i ublažavanja posljedica energetske i cjenovne krize.

“Komunikacija, koordinacija i konsenzus predstavljaju ugaone temelje svakog uspješnog regionalnog procesa i saradnje, koji su svojevrsna prilika za obezbjeđivanje jedinstvenog odgovora na posljedice krize, koja je dominantno generisana eksternim razlozima”, poručio je Damjanović tokom razgovora sa Besimijem.

Damjanović je sa makedonskim kolegama razmatrao mogućnosti produbljivanja saradnje, uz osvrt na ključne aspekte socio-ekonomskog razvoja na Zapadnom Balkanu, uključujući regionalnu saradnju, šanse za region usljed promjena strateških koridora i lanaca snabdijevanja, kao i pitanja energetske bezbjednosti i samodovoljnosti država Zapadnog Balkana.

Damjanović je uputio poziv makedonskim kolegama da posjete Crnu Goru, dok je ujedno dogovoreno intenziviranje komunikacije i pospješivanje saradnje na operativnom radnom nivou.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije