fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZabrinuti zbog najava o izmjeni Zakona o radu

Zabrinuti zbog najava o izmjeni Zakona o radu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomskog razvoja, kao jedan od učesnika pregovora za zaključivanje Opšteg kolektivnog ugovora, zabrinuto je zbog najava pojedinih socijalnih partnera da će Skupštini uputiti inicijativu za izmjene Zakona o radu.

»Naime, najavljena inicijativa podrazumijeva da se pitanja naknade zarade za rad nedjeljom, pripravnost, dvokratni rad i druga pitanja koja su predmet pregovora o zaključivanju Opšteg kolektivnog ugovora definišu kroz izmjene Zakona o radu«, navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu su rekli da uređivanje tih i drugih pitanja od značaja za socijalni položaj zaposlenih van socijalnog dijaloga kroz Socijalni savjet, predstavlja kršenje Zakona o radu i međunarodnih konvencija.

»U ovom procesu Vlada, odnosno Ministarstvo ekonomskog razvoja, kao jedan od učesnika u pregovorima za zaključivanje Opšteg kolektivnog ugovora pruža stručnu, administrativnu i tehničku podršku u cilju postizanja kompromisa između, prije svega, predstavnika reprezentativnog udruženja poslodavaca i predstavnika reprezentativnih organizacija zaposlenih«, objasnili su iz Ministarstva.

U Ministarstvu su kazali da su posvećeni kreiranju održivih rješenja u oblasti radnog zakonodavstva, koje će svi socijalni partneri doživljavati kao svoj doprinos izgradnji bolje budućnosti.

»Vjerujemo da jedino na ovaj način naši građani mogu zakone Crne Gore doživljavati kao svoje, a samim tim biti dodatno motivisani da ih poštuju. Stoga, Vlada daje prednost konstruktivnom socijalnom dijalogu koji će rezultirati rješenjima jednako prihvatljivim svim stranama u pregovorima i ističemo da pitanja naknade zarade za rad nedjeljom, pripravnost i dvokratni rad, treba da budu rezultat socijalnog dijaloga i predmet Opšteg kolektivnog ugovora«, navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu činjenicu da je Zakon o radu sistemski zakon koji se primjenjuje na sve građanje Crne Gore, Ministarstvo ekonomskog razvoja još jednom ukazuje na važnost socijalnog dijaloga i saradnju socijalnih partnera prilikom definisanja instituta radnog prava.

»Podsjećamo da je važeći Zakon o radu usklađen sa pravnom tekovinom Evropske unije, te u cilju zaštite i unaprjeđenja prava iz radnog odnosa sadrži odredbu o obavezi zaključivanja Opšteg kolektivnog ugovora. Dodatnu potrebu za novim ugovorom vidimo i u činjenici da je važeći Opšti kolektivni ugovor zaključen davne 2014. godine i da ne prati novine koje je donio Zakon o radu«, rekli su iz Ministarstva.

Usvajanje izmjena i dopuna Zakona o radu, čija je primjena jedno od zatvarajućih mjerila za Poglavlje 19, bez prethodnog socijalnog dijaloga, negativno reflektuje i na proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

»Zbog svega navedenog, Ministarstvo ekonomskog razvoja snažno podržava socijalni dijalog u cilju zaključivanja novog Opšteg kolektivnog ugovora i poziva sve socijalne partnere da kroz zajednički dijalog dođu do rješenja«, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije