fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa vrijeme DPS vlasti u Kotoru nije bilo zaduženja

Za vrijeme DPS vlasti u Kotoru nije bilo zaduženja

Kotor, (MINA-BUSINESS) – Tokom 15 mjeseci, koliko je Kotorom rukovodila lokalna samouprava na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), nije bilo kreditnih zaduženja i uredno su servisirane sve potrebe korisnika budžeta, saopšteno je iz kotorskog Opštinskog odbora te stranke.

DPS u Kotoru je, kako je saopšteno, ponosna na učinke i rezultate lokalne vlasti koju je predvodila njihova partija.

“Na dan primopredaje lokalne vlasti u Kotoru, 30. oktobra, na računima Opštine Kotor je akumulirano oko 400 hiljada EUR, međunarodni projekti 405 hiljada EUR i eskort račun za realizaciju kapitalnih investicija na primarnoj infrastrukturi 170 hiljada EUR, bez obaveza koje bi eventualno opterećivale novu vlast”, navodi se u saopštenju.

U periodu od septembra prošle godine do juna, završena je sanacija lokalnih puteva i ulica u ukupnoj površini od preko 50 hiljada metara kvadratnih, u što je uloženo blizu milion EUR.

“Uređeno je 20 igrališta za djecu, autobuska stajališta, završena je restauracija Sat-kule, uređene su zelene površine, uklonjen je otpad sa bivšeg hotela Fjord, dužna pažnja je posvećena Kulturnom centru, šetnici na Citadeli, izgradnji trotoara, u saradnji sa Vladom nabavka digitalne opreme za bioskop Boka”, rekli su iz DPS-a.

snovnim i srednjim školama i javnim ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite obezbijeđene su brojne donacije, kao i udžbenici za sve osnovce, isplaćivane stipendije.

“Završena je najznačajnija investicija u Kotoru, pomoćni saobraćajni prolaz na gradskoj rivi, za koji je izdvojeno 1,6 miliona EUR, a njegov pun kapacitet će se pokazati vrlo brzo”, rekli su iz OO DPS Kotor.

U lokalnom parlamentu je, kako se dodaje, uređena kompletna pravna infrastruktura za najveću investiciju na teritoriji Opštine Kotor, gradnju rizorta Bigova Bay, a upravo kroz izgradnju primarne infrastrukture građani tog dijela Donjeg Grblja će dobiti kvalitetno vodosnabdijevanje i putnu infrastrukturu.

“Nakon desetogodišnje agonije u vaterpolo klubu Primorac, problemi su riješeni i klub je ponovo u nadležnosti gradske Uprave”, navodi se u saopštenju.

Pored prisutne pandemije i ograničenih mogućnosti naplate lokalnih prihoda, samo po osnovu očekivanih prihoda od ulaznica za bedeme, zakupnina, privremenih objekata, lokalnih komunalnih i turističke takse, prihod budžeta za ovu godinu će po navedenim osnovama biti manji oko 5,5 miliona EUR.

“Ako se tome dodaju negativni efekti po osnovu smanjenja investicionih aktivnosti, te prolongiranje naplate poreza bez mogućnosti preduzimanja mjera prinudne naplate, pomenuti iznos se znatno povećava. Ipak, i pored svega navedenog, stopa realizacije budžetskih prihoda na kraju oktobra je nešto veća od 80 odsto”, dodaje se u saopštenju.

Iz OO DPS Kotor su rekli da predstoji period koji traži dosljednost, međusobno uvažavanje, odgovornost i ono što je najvažnije – ispunjavanje predizbornih obećanja sugrađanima i sugrađankama.

“DPS će, rukovođena tim principima, nastaviti kroz svoj kontinuirani rad da bude konstruktivna opozicija, koja će ukazivati na greške i u cjelosti podržavajući sve projekte, programe koji su usmjereni na dobrobit svih građana Kotora”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Intenziviraće saradnju sa lokalnim samoupravama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Vlada će intenzivirati saradnju sa lokalnim samoupravama na izradi njihovih strateških...