fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa rožajske drvoprerađivače preko 400 hiljada EUR podrške

Za rožajske drvoprerađivače preko 400 hiljada EUR podrške

Rožaje, (MINA-BUSINESS) – Rožajski drvoprerađivači će dobiti pomoć od preko 400 hiljada EUR kroz projekat koji će u narednim mjesecima realizovati lokalna samouprava u saradnji sa nevladinim organizacijama (NVO).

Projekat pod nazivom Zajednička akcija za aktivne mjere zapošljavanja u drvoprerađivačkom sektoru u Opštini Rožaje će realizovati lokalna samouprava u saradnji sa NVO Centar za regionalni razvoj, Klaster drvoprerađivača i Udruženjem paraplegičara.

“Jednogodišnji program, koji je podržala Evropska unija (EU), ima za cilj pružanje podrške poslovanju mikro, malih i srednjih preduzeća u oblasti drvoprerade kroz dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava za nabavku opreme, te obuku i zapošljavanje radnika”, navodi se u saopštenju Opštine.

Predsjednik Opštine Rožaje, Rahman Husović, saopštio je da će se kroz proces finansiranja nabavke opreme unaprijediti proizvodni kapaciteti i konkurentnost preduzeća, a ujedno i kreirati ambijent za otvaranje novih radnih mjesta.

On je na konferenciji za novinare povodom prezentacije projekta, naveo da je drvoprerada dominantna razvojna grana Rožaja i da grad posjeduje ogromne potencijale u toj oblasti.

„Mikro, mala i srednja preduzeća, kao sektor, čine najveći dio ukupnog broja poslodavaca u našoj opštini. To nas je dodatno obavezalo da tražimo partnere koji će nam pomoći da sprovedemo određena ulaganja u taj dio lokalne proizvodnje, posebno sada kada se privrednici suočavaju sa izraženim posljedicama pandemije“, rekao je Husović.

Menadžer projekta, Fikret Kuč, najavio je raspisivanje javnog poziva za dodjelu finansijske podrške drvoprerađivačima.

„Finansijska podrška će iznositi do 30 hiljada EUR za svako preduzeće. Biće dodijeljeno najmanje deset grantova. Svaki korisnik podrške imaće obavezu da sprovede obuku za rad za najmanje tri osobe koje se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) i da nakon toga dugoročno zaposli dvije osobe“, kazao je Kuč.

Ukupna vrijednost projekta je 401,42 hiljade EUR, a 85 odsto tog iznosa finansiraće se preko IPA programa.

Poziv za podnošenje predloga projekata raspisan je u okviru IPA II – višegodišnjeg programa EU za Crnu Goru za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu.

Ugovorno tijelo programa je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, odnosno njegov Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći.

Realizacija projekta sprovodi se uz kontrolu i saglasnost Delegacije EU u Crnoj Gori.

Projektnim aktivnostima predviđeno je i kreiranje zajedničkog sajta na kojem će svi rožajski drvoprerađivači moći da predstave svoju ponudu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije