fbpx
NaslovnicaGlavna vijestZa podršku penzionerima 17 miliona EUR

Za podršku penzionerima 17 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je usvojia Informaciju o isplati jednokratne pomoći penzionerima u Crnoj Gori, gdje će za njih 119,51 hiljadu biti izdvojeno oko 17 miliona EUR.

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović, je kazao da je to aktivnost koju Vlada radi ljudski i pošteno.

“Nijesmo hjteli da je radimo u predizbornom i izbornom kontekstu, kada bi vjerovatno svaka druga Vlada odradila. Ovo radimo sada, pred kraj tekuće godine, kada je to najvećem dijelu penzionera najviše i potrebno”, rekao je Damjanović na sjednici Vlade.

On je objasnio da 200 EUR jednokratno ide svim penzionerima koji primaju penziju u iznosu do prosječne penzije.

“Po 100 eura ide svim penzionerima čiji iznos penzije se kreće u intervalu od prosječne penzije do iznosa minimalne zarade, dok 50 EUR ide penzionerima čija je penzija u intervalu od minimalne zarade do iznosa potrošačke korpe do nekih 793 EUR”, precizirao je Damjanović.

On je kazao da se sa ovih 17 miliona pomaže ranjivim kategorijama društva, a penzioneri su, kako tvrdi, jedna od najranjivijih, zbog načina kako su se ranije vlade odnosile prema njima, a i zbog negativnih efekata Evropa sad politike, koja je penzionere potpuno zapostavila.

Damjanović je podsjetio da prosječna penzija za oktobar iznosi 359,3 EUR, a najniža je na nivou od oko 254 EUR.

“Pokušavamo sve, i kroz rast zarada u javnom sektoru i kroz druge faktore će doći do rasta penzija i tokom naredne godine, tako da ćemo željeni cilj Vlade od najmanje 60 odsto učešća minimalne penzije u minimalnoj zaradi i prosječne penzije u prosječnoj zaradi dostići naredne godine ovom dinamikom”, zaključio je Damjanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije