fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street porastao nakon objavljivanja zapisnika Fed-a

Wall Street porastao nakon objavljivanja zapisnika Fed-a

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu cijene akcija porasle drugi dan zaredom, pošto je zapisnik sa sastanka čelnika američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), pokazao da bi povećanje kamatnih stopa uskoro moglo usporiti.

Dow Jones je ojačao 0,28 odsto na 34.194 boda, dok je S&P 500 porastao 0,59 odsto na 4.027 poena, a Nasdaq indeks 0,99 odsto na 11.285 bodova, prenosi Hina.

Rast indeksa već drugi dan zaredom uglavnom je rezultat objavljivanja zapisnika sa posljednje sjednice Fed-a, koji je pokazao da većina čelnika centralne banke vjeruje da bi tempo rasta kamatnih stopa uskoro mogao usporiti.

To je učvrstilo tezu da će Fed u decembru povećati kamatne stope 0,5 procentnih poena, nakon niza povećanja od 0,75 procentnih poena.

A usporavanje tempa pooštravanja monetarne politike moguće je jer niz makroekonomskih podataka pokazuje da poslovne aktivnosti slabe, dok se usporava rast potrošnje, glavnog pokretača privrede.

Međutim, i dalje su otvorena pitanja o tome kako će se inflacija kretati u narednim mjesecima i do kojeg nivoa će Fed povećati cijenu novca.

Analitičari smatraju da je tržište ovih dana podložno većoj volatilnosti zbog manjeg obima trgovanja uoči praznika Dana zahvalnosti, koji mnogi investitori obično povezuju s vikendom.

Tako je na američkim berzama vlasnika zamijenilo oko 9,25 milijardi akcija, dok je prosječan dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 11,6 milijardi.

Danas će se na Wall Street-u trgovati skraćeno.

Cijene akcija u četvrtak su porasle i na evropskim berzama. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,17 odsto na 7.465 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao neznatno na 14.427 poena, a pariski CAC 0,32 odsto na 6.679 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije