fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street pao drugi dan zaredom

Wall Street pao drugi dan zaredom

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Wall Streetu pale su u utorak, drugi dan zaredom, najviše u finansijskom sektoru, dok ulagači sa zabrinutošću prate zaoštravanje rata u Ukrajini i procjenjuju kako će uticati na svjetsku privredu.

Dow Jones oslabio je 1,76 odsto na 33.294 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,55 odsto na 4.306 poena, a Nasdaq indeks 1,59 odsto na 13.532 boda.

Pritom su u deset od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica pale, a najviše u finansijskom, 3,7 odsto, prenosi Hina.

Jedino je porastao energetski sektor, oko jedan odsto, zahvaljujući rastu cijena nafte.

Pritisak na tržište posljedica je zabrinutosti ulagača zbog sve žešćih napada ruske vojske na ukrajinske gradove. Moskva je u utorak upozorila građane Kijeva da bi trebalo da napuste grad, jer slijedi raketiranje glavnog grada Ukrajine.

Ulagači se, takođe, plaše poremećaja, nakon što su u sklopu sankcija Zapada protiv Rusije nekim ruskim bankama onemogućene transakcije putem globalnog platnog sistema SWIFT.

Pritom su se pod pritiskom našle dionice banaka koje su najviše poslovno izložene u Rusiji.

„Ulagači plivaju u vodama straha i ne znaju kako ugraditi ove geopolitičke vijesti u svoje modele procjene rizika i vrijednosti. Radi se o čistom emotivnom odgovoru ulagača”, rekao je direktor u firmi Harvest Volatility Management, Mike Zigmont.

Među dobitnicama su se ponovno našle dionice proizvođača oružja. Cijene Lockheed Martina i Northrop Grummana skočile su više od tri odsto.

U sjenci vijesti o ratu u Ukrajini našli su se dobri ekonomski podaci o jačanju industrijske aktivnosti i građevinskoj potrošnji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u februaru, zahvaljujući, između ostalog, padu broja zaraženih koronavirusom.

„S obzirom da se rast američke privrede ubrzava, očekujem da će nesigurnost relativno brzo splasnuti, i ne bi me čudilo da tržište pronađe čvrste temelje već za koju sedmicu kada situacija bude jasnija”, rekao je strateg u firmi ClearBridge Investments, Jeff Schulze.

Pogoršanje geopolitičke krize dodatno je posljednjih sedmica zabrinulo ulagače, ionako zabrinute zbog visoke inflacije i predstojećeg povećanja kamatnih stopa američke centralne banke.

I na evropskim berzama cijene dionica su oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,72 odsto na 7.330 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,85 odsto na 13.904 poena, a pariski CAC 3,94 odsto na 6.396 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

U toku ekstradicija Duška Kneževića u Crnu Goru

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević trebalo bi danas da bude izručen...