fbpx
NaslovnicaGlavna vijestVučić: Neistina da Poštanska štedionica kupuje Prvu banku

Vučić: Neistina da Poštanska štedionica kupuje Prvu banku

Podgorica, Beograd, (MINA-BUSINESS) – Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, saopštio je da je notorna neistina da Poštanska štedionica Beograd kupuje Prvu banku.

“Što se tiče kupovine Prve banke od Poštanske štedionice Beograd, riječ je o notornoj neistini. Mislim da je Poštanska štedionica jutros to demantovala i zvaničnim saopštenjem. To je jedna od uobičajenih neistina na koje smo mi ovdje u Srbiji naučili”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem.

Vučić je, kada je riječ o uspostavljanju punog platnog prometa između dvije zemlje, ocijenio da je to veoma važno pitanje.

“To pitanje smatramo preprekom u razvoju biznisa i naših ekonomskih odnosa. Ne bih da ustanovljavam krivca, ali da znate da je to sa naše strane potpuno čisto. Riječ je o međunarodnom kliringu i sve smo uputili, nikakve troškove tu nemaju ni poslovne banke u Crnoj Gori ni Centralna banka (CBCG)”, tvrdi Vučić.

On je kazao da je tu u pitanju nešto drugo.

“Najveći dio korespodentskih banaka u Crnoj Gori su njemačke i švajcarske i od uvođenja eura one žele da imaju punu kontrolu i vjerujem da će to naši prijatelji u Crnoj Gori riješiti”, naveo je Vučić.

Milatović je saopštio da je, kroz prizmu ekonomije, Srbija jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Crne Gore.

“Udio spoljnotrgovinske robne razmjene sa Srbijom je u prošloj godini iznosio 18 odsto u našoj ukupnoj robnoj razmjeni sa svijetom”, naveo je Milatović.

Srbija je, kako je rekao, najveće turističko tržište za Crnu Goru. U strukturi noćenja stranih turista, u prošloj godini najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije, i to nešto iznad tri miliona noćenja ili 25,5 odsto od ukupnog broja.

“S druge strane, Crna Gora je takođe među najvažnijim turističkim tržištima za Srbiju, i to šesto po redu najveće tržište, sa udjelom od četiri odsto ukupno ostvarenih noćenja”, kazao je Milatović.

Prema njegovim riječima, Srbija je u prošloj godini bila najveći strani investitor u Crnoj Gori. Iznos stranih direktnih investicija iz Srbije u prošloj godini je iznosio 137 miliona EUR, što je udio od 12 odsto od ukupne vrijednosti stranih direktnih investicija.

On je dodao da uprkos tome dvije zemlje nemaju odnose na nivou ambasadora, zajedničke granične prelaze kakvi postoje sa Albanijom i Bosnom i Hercegovinom, dok se Mješovita komisija za rješavanje tih pitanja ne sastaje godinama unazad.

“Upravo su ovo bile teme u vezi kojih smo i razgovarali i složili se da je na nama odgovornost i obaveza da ih adresiramo. Jačajući diplomatske odnose bićemo bliži rješenju i drugih pitanja od zajedničkog interesa poput konačnog uspostavljanja direktnog platnog prometa, mogućnosti zajedničkih graničnih prelaza, uspostavljanja prakse zajedničkih sjednica Vlada gdje bi se rješavala pitanja od važnosti za život naših građana i privreda”, kazao je Milatović.

On je sa Vučićem razgovarao i o neophodnosti snažnije saradnje na zajedničkim infrastrukturnim projektima – poput nastavka izgradnje autoputa Bar- Beograd, završetka remonta pruge Beograd- Bar kao i projektima u oblasti energetike i IT sektora.

Milatović je čestitao Srbiji na izboru za domaćina renomirane međunarodne izložbe EXPO, koja će biti održana u Beogradu u avgustu 2027. godine i kazao da je to odlična vijest i za region u cjelini.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije